Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Tízezer alkoholproblémás német újszülött

2008.09.11. 07:33
Évente tízezer német gyerek jön alkohol okozta károsodással világra, és közülük négyezer élete végéig testileg és szellemileg visszamaradott lesz. A legkisebb szeszmennyiség is megárt a magzatnak, ám a nők egy része, különösen a középosztálybeliek, úgy gondolja: egy kis pia még belefér a terhesség alatt.

Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer gyerek Németországban. Közülük nagyjából négyezer a magzati alkohol szindróma (FAS) elnevezésű, többszörös veleszületett rendellenesség tüneteit mutatja. "Testileg és szellemileg visszamaradottak, és életük végig azok is maradnak" - mondta Sabine Baetzing, a német kormány kábítószerügyi megbízottja Berlinben az anya alkoholfogyasztása miatt beteg gyerekek nemzetközi napja" alkalmából szervezett konferencián.

A berlini Charité, a legnagyobb európai egyetemi kórház felmérése szerint Németországban a terhes nők 58 százaléka szeszel alkalmanként, pedig már néhány pohár ital is fejlődési zavart okozhat. "A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak nincsen olyan tudományosan megállapítható határértéke, ami alatt az ital ártalmatlan a magzatra" - hangsúlyozta Baetzing.

Különösen a középosztálybeli nők körében gyakori, hogy úgy gondolják, van ilyen határ, amelyet ha betartanak, akkor a babának nem lehet baja. Ezért a felvilágosítás és a "zéró tolerancia a terhesség idejére" elvének tudatosítása a legfontosabb - mondta a német kábítószerügyi kormánymegbízott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?