István, Vajk
17 °C
34 °C

Tízezer alkoholproblémás német újszülött

2008.09.11. 07:33
Évente tízezer német gyerek jön alkohol okozta károsodással világra, és közülük négyezer élete végéig testileg és szellemileg visszamaradott lesz. A legkisebb szeszmennyiség is megárt a magzatnak, ám a nők egy része, különösen a középosztálybeliek, úgy gondolja: egy kis pia még belefér a terhesség alatt.

Alkohol okozta károsodásokkal jön a világra évente tízezer gyerek Németországban. Közülük nagyjából négyezer a magzati alkohol szindróma (FAS) elnevezésű, többszörös veleszületett rendellenesség tüneteit mutatja. "Testileg és szellemileg visszamaradottak, és életük végig azok is maradnak" - mondta Sabine Baetzing, a német kormány kábítószerügyi megbízottja Berlinben az anya alkoholfogyasztása miatt beteg gyerekek nemzetközi napja" alkalmából szervezett konferencián.

A berlini Charité, a legnagyobb európai egyetemi kórház felmérése szerint Németországban a terhes nők 58 százaléka szeszel alkalmanként, pedig már néhány pohár ital is fejlődési zavart okozhat. "A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak nincsen olyan tudományosan megállapítható határértéke, ami alatt az ital ártalmatlan a magzatra" - hangsúlyozta Baetzing.

Különösen a középosztálybeli nők körében gyakori, hogy úgy gondolják, van ilyen határ, amelyet ha betartanak, akkor a babának nem lehet baja. Ezért a felvilágosítás és a "zéró tolerancia a terhesség idejére" elvének tudatosítása a legfontosabb - mondta a német kábítószerügyi kormánymegbízott.