Ágnes
-5 °C
2 °C

Bécsbe érkezett a bagdadi fegyverzetnyilatkozat

2002.12.08. 20:05
Vasárnap este érkezett meg Bécsbe az a 11 ezer oldalas iratköteg Bagdadból, amely azt állítja, hogy az országban jelenleg semmiféle tiltott katonai fejlesztési tevékenység nem folytatódik.
Irak arra szólította fel vasárnap az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy ha bármilyen bizonyítékaik vannak tiltott iraki katonai programokkal kapcsolatban, akkor adják át azokat az ENSZ Irakban tartózkodó ellenőreinek.

Az értesülések ellenőrzése

Reméljük, hogy az iraki nukleáris, biológiai és vegyi fegyverkezési programmal kapcsolatos, átfogó és valósághű jelentés kielégíti az Egyesült Államok igényeit - hangoztatta vasárnapi sajtóértekezletén Amer al-Szaadi, Szaddám Huszein iraki elnök tanácsadója. - Ha azonban az Egyesült Államoknak, illetve Nagy-Britanniának tiltott fegyverkezési programról vannak a birtokukban adatok, akkor azokat most kellene átadniuk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, illetve az ENSZ fegyverzetellenőrzési bizottsága szakembereinek, hiszen ők ott dolgoznak Irakban, tehát nyomban módjuk van az értesülések ellenőrzésére - hangoztatta.

Atomot soha

Kérdésre válaszolva a nukleáris fegyverkezési programot illetően a tanácsadó elmondta, hogy Irak soha nem jutott el az atombomba teljes összeszerelésének szakaszába, és így nem került sor annak kipróbálására sem. Ugyancsak újságírói érdeklődésre al-Szaadi közölte, hogy a jelentés biológiai fegyverkezési programokkal kapcsolatos részében egy olyan projektet részleteznek, amely az öbölháború vége, 1991 óta nem létezik, új programról pedig azért nem szólnak ebben a részben, mivel nincsenek adataik arról, hogy ilyesmi létezne.

Irak szombaton adta át az ENSZ fegyverzetellenőreinek a terjedelmes dokumentumot, amely azt állítja, hogy az országban jelenleg semmiféle tiltott katonai fejlesztési tevékenység nem folytatódik.

Arab és angol nyelven

A 11 ezer oldalt kitevő iratcsomag vasárnap este érkezett meg Bécsbe, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) székhelyére. A dokumentum Cipruson és Frankfurton át érkezett az osztrák fővárosba. Az iraki fegyverekről szóló dokumentumok két másik példánya közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban érkezik meg New Yorkba, az ENSZ székhelyére. Egyik példány a Biztonsági Tanácshoz, a másik pedig az ENSZ fegyverzetellenőrzési bizottságához kerül. Az arab és angol nyelven készült nyilatkozathoz egy nyolcvanoldalas összefoglalót csatoltak Bagdadban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!