Bush már Bécsben van

2006.06.20. 23:41
Kedd este húszórás látogatásra Bécsbe érkezett George Bush. Az amerikai elnök Condoleezza Rice külügyminiszterrel együtt vesz részt az EU-Egyesült Államok-csúcstalálkozón.

Megérkezett a bécsi EU-Egyesült Államok közötti csúcstalálkozóra George Bush. A találkozót 1998 óta minden év májusában vagy júniusában tartják meg a transzatlanti partnerség jegyében. Az eddigi tíz ilyen jellegű találkozó felét Washingtonban tartották.

Bush a szerdai bécsi csúcs előtt fél-fél órás találkozót tart Heinz Fischer szövetségi elnökkel, majd Wolfgang Schüssel kancellárral. Az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek megbeszélése 11 órakor kezdődik a Hofburgban, amelyet rendkívül szigorú biztonsági őrizet alá helyeztek.

Szigorúan őrzik az amerikai küldöttség szálláshelyét, az Intercontinental szállodát is, valamint Bush és kíséretének útvonalát. Háromezer osztrák rendőr vigyáz a találkozó biztonságára, Bécsben és környékén repülési tilalmat rendeltek el.

Wolfgang Schüssel kancellár bejelentette, hogy a csúcson ismét fel fogja vetni az amerikai elnöke a guantánamói börtöntábor és a CIA titkos fogolyszállításainak az ügyét.

A politikus tájékoztatást adott arról is, hogy az EU vezető képviselői a termékhamisítás elleni megállapodásról, az energia problémaköréről, a klímavédelemről, a Közel-Keletről, Iránról és Afganisztánról fognak tárgyalni az amerikai elnökkel és külügyminiszterével.

Az amerikai elnök Bécsben kulturális programon is részt vesz, majd az egyetemi diákság képviselőivel találkozik. Várhatóan szerdán 19 óra körül indul Budapestre.  • Hírek
  • Hírek