Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kémregény a bécsi ENSZ-központban

2001.02.06. 12:59
Vizsgálóbizottság érkezett Bécsbe, hogy Pino Arlacchi ENSZ-főtitkárhelyettest tisztázza vagy felelősségre vonja. A Format szerint a Kofi Annan vezette szervezet azért küldött New Yorkból vizsgálóbizottságot Bécsbe, mert az osztrák belügyminisztérium gyanúja szerint az orosz titkosszolgálat egyik ügynöke beépült a bécsi ENSZ-központba, sőt Arlacchi közvetlen munkatársa.
Pino Arlacchi
Szokatlan és különösen kényes vizsgálat kezdődött a bécsi ENSZ-székház E épületének tizennegyedik emeletén - adta hírül a Format osztrák lap. Az Office of Internal Oversight Services (CIA) munkatársai érkeztek Bécsbe New Yorkból, hogy a szervezet Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalában (ODCCP) vizsgálódjanak.

Az ügy azért is különösen kényes, mert a revizorok Kofi Annan ENSZ-főtitkár helyettesének, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának vezetőjének tevékenységét is vizsgálják.

A CIA tavaly ősszel fogott gyanút, miután az osztrák belügyminisztériumon keresztül kiszivárgott egy titkos dosszié tartalma, így az orosz titkosszolgálat is tudomást szerzett róla, méghozzá a lap szerint azért, mert Vlagyimir Fenopetov, a közép- és kelet-európai kábítószer-ellenes program 55 éves menedzsere KGB-ügynök volt.

Ellentmondásos személyiség
Arlacchi '97 szeptembere óta tevékenykedik Bécsben. Vele kapcsolatban először a La Republica közölt vihart kavaró cikket, miszerint a drogellenes osztályon káosz uralkodik, hogy Arlacchi diktatorikus vezető, hogy a rokonait, ismerőseit nevezi ki felelős beosztásokba - mindez egyáltalán nem illett abba a képbe, melyet az ötvenéves, otthonában maffiavadászként (el)ismert kalábriai szociológusról alkottunk.
Ráadásul Pino Arlacchi protokollfőnöke az a Borisz Znameneszkj, akinek nevét '96-ban szalagcímen hozták a lapok: a Bécsben meggyilkolt maffiavezér, David Szanikidze közeli barátjaként szerepelt. A negyvenéves orosz diplomáciai védettséget élvez Ausztriában és határozottan visszautasítja a hasonló feltételezéseket.

A szőke nő színre lép

Fény derült arra is - állítja a Format -, hogy Arlacchi '99 őszén egy pozsonyi fogadáson összeismerkedett egy figyelemreméltó hölggyel, akit a titkossszolgálati jelentések szerint az orosz titkosszolgálat csaléteknek használt. Az újság úgy tudja, hogy azonnal szoros és különösen személyes kapcsolat alakult ki Lucie Hrbkova, a cseh apától és dán anyától '73-ban született szőke szépség és Arlacchi között. A lány ez idő tájt Prágában és Koppenhágában járt egyetemre, drogokkal vagy bűnügyekkel kapcsolatos előadásokat nem hallgatott.

Miután az első terv, miszerint a lány majd pozsonyi ENSZ-irodát vezeti, kútba esett, Vlagyimir Fenopetov keresett neki munkát - egy belső feljegyzésben nyoma maradt, hogy azon töpreng, hogyan juttathatná a lányt a rendszerbe.

Pino Arlacchi és az ENSZ-főtitkár
A hölgy tavaly év elején költözött Bécsbe, nyáron New Yorkban és Barbadoson vett részt továbbképzésen, melyre 14.000 dollár költőpénzt is kapott. Véletlenül Arlacchi éppen akkor tartózkodott a Karib-tengeren hivatalos úton. A lány néhány napja állást is kapott a New York-i irodában.

Arlacchit azzal is vádolják, hogy jelentésében túlságosan kedvező képet festett a droghelyzetről, ezáltal a dokumentum, sőt a szervezet is hitelét vesztette. Nem tett említést például a szintetikus kábítószerekről, a marihuánáról, sem a kábítószer és a szervezett bűnözés összefüggéséről.

Vlagyimir Putyin, aki szintén képzett KGB-ügynök volt, ausztriai látogatása során e hét pénteken nyilvánosan is tárgyal majd Arlacchival.

Arlacchi nem hajlandó a témával kapcsolatban nyilatkozni, a Format újságírójának csak annyit válaszolt a felmerülő kérdésekre: Nem foglalkozik a vádakkal.