Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Birkákkal tüntettek az Eiffel-toronynál

2008.11.13. 19:47
Birkákkal vonultak a francia gazdák az Eiffel-toronyhoz, hogy tiltakozzanak a kormány döntése ellen, mely szerint 50 millió euró gyorssegélyt kap az ágazat. A tenyésztők szerint legalább 160 millió euróra lenne szükség ahhoz, hogy ne a szegénységi küszöb alatt éljenek. Hétszáz juhtenyésztő vitte a nyáját Párizs belvárosába.

Legelővé változott csütörtökön a párizsi Eiffel torony melletti Mars-mező: hétszáz juhtenyésztő nyájaikkal vonult tiltakozni bevételeik csökkenése miatt. Később a városon át a mezőgazdasági minisztériumhoz vonultak az ügyüket támogatók leveleivel.

Michel Barnier mezőgazdasági miniszter szerda este jelentette be, hogy a kormány 250 millió eurós gyorssegélyt bocsát a mezőgazdaságban dolgozók rendelkezésére, ebből 50 millió euró közvetlen támogatást csak a juhtenyésztőknek.

"Ez nem elég. Első lépésnek elmegy, de nem mérhető ahhoz, amire szükségünk lenne" - közölte Serge Préveraud, a francia juhtenyésztők országos szövetségének elnöke.

A mezőgazdasági miniszter szerint a mentőcsomag célja az, hogy azzal az állattenyésztők átvészeljék a jövő évet addig, amíg 2010-ben a közös európai agrárpolitikának (KAP) a támogatására vonatkozó reformjai életbe nem lépnek.

A gazdák viszont úgy ítélik meg, hogy már most a szegénységi küszöb alatt kénytelenek élni, és ha "ma nem hallgatja meg őket a kormány, holnap már nem lesz juh Franciaországban". Megítélésük szerint legalább 160 millió eurónyi gyorssegélyre lenne szüksége a juhtenyésztő ágazatnak, amely alulfizetett a marhatenyésztőkhöz képest.

Múlt pénteken 10 ezer francia gazda vonult utcára országszerte, hogy tiltakozzon a mezőgazdasági dolgozók vásárlóerejének lemorzsolódása ellen. Akkor az állattenyésztők, a tejtermelők és a növénytermesztők együtt tiltakoztak bevételeik csökkenése miatt, mivel a feldolgozók és a forgalmazók folyamatosan változtatják a felvásárlási árakat.

A tiltakozás egyik célja volt az is, hogy elmagyarázzák a fogyasztóknak, hogyan alakul ki a termékeknek a vásárlók által kifizetett ára. A 2007-es áremelkedés után - amikor is a minisztérium adatai szerint 17 százalékkal nőttek a mezőgazdasági dolgozók bevételei - a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára idén folyamatosan csökken Franciaországban, miközben a fogyasztók továbbra is az élelmiszerárak emelkedésére panaszkodnak.