Erzsébet
1 °C
4 °C

A buszsofőr állította meg az öngyilkos merénylőt

2005.08.28. 13:02
Negyvenen megsebesültek Dél-Izraelben egy robbantásban, de csak az öngyilkos merénylő halt meg. A terrorista tettestársát helikopterekkel üldözték, most a titkosszolgálat vallatja.

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel a dél-izraeli Beér-Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán - közölték szemtanúk és az izraeli katonai rádió. Újabb jelentések szerint a robbantásban mintegy negyven személy megsebesült, közülük ketten válságos állapotban vannak. Maga a merénylő a helyszínen meghalt. A robbantást követően az izraeli rendőrség őrizetbe vette az öngyilkos merénylő feltételezett arab sofőrjét.

Helikopterrel üldözték

Az ynet izraeli internetes hírszolgálat szűkszavú beszámolója szerint a biztonsági erők egy helikopter segítségével üldözőbe vették az illető járművét, és a város határában feltartóztatták. Az arab férfit, aki a rendőrség gyanúja szerint a merénylet helyszínére szállította a robbantót, a titkosszolgálat hallgatja ki.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a merénylő be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. A rendőrség viszont azt közölte, hogy a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt tette elkövetésében, miután gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és műanyag kézi szatyra láttán. Az általa riasztott két biztonsági őr rövid üldözés után feltartóztatta a hátizsákos férfit, aki ekkor működésbe hozta a pokolgépet. Az őröket a szétrepülő fémrepeszek súlyosan megsebesítették. Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő 21 zsidó települést. Az akció után az izraeli rendőrség magasabb készültséget rendelt el egységeinek az ország egész területén.

Eddig még egyetlen szervezet sem vállalta a merényletet, de csütörtökön több palesztin szélsőséges szervezet, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász megtorlást helyezett kilátásba az izraeli hadsereg előző napi túl-karmi akciója miatt, amelyben megöltek öt palesztin aktivistát.

Önmérsékletre intik Izraelt

A Palesztin Hatóság nevében Száeb Erekát, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter elítélte a merényletet, és a tűzszünet tiszteletben tartására szólított fel. Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalának egyik tisztségviselője viszont úgy vélekedett: ez az akció is bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóságnak sürgős lépéseket kell tennie a terrorista csoportok felszámolására, mert enélkül nem lehet haladás az izraeli-palesztin rendezési folyamatban.

Elítélte a vasárnapi beér-sevai merényletet Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki "terrorista cselekménynek" nevezve a robbantást.

Abbász előbb Rámalláhban nyilatkozott újságírók előtt, majd nem sokkal később hivatala közleményt adott ki a merénylettel kapcsolatban.

Mint a WAFA palesztin hírügynökség jelentéséből kiderül, Abbász a terrorakció elítélése mellett felszólította a szembenálló feleket, hogy tartsák tiszteletben a hat hónappal ezelőtt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkötött tűzszüneti megállapodást, mert ez mindkét oldal és békefolyamat érdeke. Ugyanakkor Izrael szemére vetette, hogy a hét közi túl-karmi katonai akcióval, amelyben öt palesztin aktivistát megöltek, "kiprovokálta" a támadást. Ezért Abbász önmérsékletre intette Izraelt egy esetleg megtorló lépés esetére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?