Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Bosszút állnak a fogoly lefejezőin

2004.05.12. 12:33
Bosszút esküdött Nick Berg gyilkosai ellen az amerikai kormányzat. Az Irakban egy telekommunikációs cég alkalmazásában dolgozó fiatal amerikait feltételezések szerint személyesen az al-Kaida egyik vezére fejezte le. Az áldozat családja az amerikai politikát is felelőssé teszi a gyilkosságért.
Esküt tett a lefejezett amerikai túsz gyilkosainak elfogására a Bush-kormány. Az Irakban egy telekommunikációs cég alkalmazásában álló Nick Berget a feltételezések szerint az al-Kaidával is kapcsolatot tartó terroristák az iraki foglyok megkínzása miatt gyilkolták meg brutálisan.

A család már tudta

Az áldozat családja a lefejezésről készített videofelvétel keddi közlése előtt már értesült Berg haláláról. A férfi holttestét május 8-án találták meg a szövetséges hatóságok Bagdad közelében.

Berg családja az Egyesült Államok politikáját is felelőssé teszi fia haláláért. A fiatalember már el akarta hagyni a veszélyessé vált Irakot, amikor egy hónapja, egyelőre tisztázatlan okokból az iraki hatóságok őrizetbe vették. Berg tizenhárom napot töltött a szövetséges hatóságok fogságában, majd vádemelés nélkül szabadult. Nem sokkal később elrabolták.

Egységet teremtett

Édesapja szerint Nick Berg zsidó származása is közrejátszhatott halálában. "Ha volt is remény rá, hogy életben hagyják, származása miatt ez elszállt, gondolom" - nyilatkozta a BBC-nek Michael Berg.

A videofelvételek, melyeken a gyilkosság minden részlete látszik, hatalmas felháborodást váltottak ki az Egyesült Államokban. Bár a pártok pillanatnyilag erősen megosztottak az iraki politika kérdésében, a lefejezést egybehangzóan elítélték - írja a BBC.

Személyesen gyilkolt az al-Kaida vezére

"Elborzaszt és mélységesen elszomorít Nicholas Berg értelmetlen meggyilkolása" - jelentette ki John Kerry demokrata elnökjelölt. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője szerint a felvétel "megmutatja a szabadság ellenségeinek igazi természetét". "Nem tisztelik az ártatlanok életét, felkutatjuk és az igazságszolgáltatás elé állítjuk a felelősöket" - jelentette ki.

A BBC értesülései szerint a CIA azokat a feltételezéseket ellenőrzi, hogy a gyilkosok egyike az al-Kaida egyik vezére, Abu Muszab al-Zarkavi lenne. A felvételen megszólaló irakiak szerint Zarkavi személyesen hajtja végre a gyilkosságot.