Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem fizetik ki Bush beiktatásának költségeit

2005.01.11. 20:04
A washingtoni városvezető levelet írt a belbiztonsági miniszternek, amelyben arra emlékezteti a kormányzatot, hogy az aktuális elnök beiktatási költségeit a szövetségi kormány szokta fizetni. A mostani azonban a 11,9 millió dolláros számlát nem hajlandó kifizetni.
Vita bontakozott ki a amerikai kormány és a főváros, Washington között George Bush elnök január 20-i ünnepélyes beiktatásának a költségei miatt. A The Washington Post keddi beszámolója szerint a kormány nem hajlandó megtéríteni a fővárosnak a beiktatásra fordított biztonsági és más jellegű kiadásait.

A több millió dollárra rúgó költség az eddigi beiktatásoknál nem jelentett gondot, a szövetségi kormány rendre állta Washington kiadásait. A belbiztonsági miniszternek és más illetékeseknek küldött levelében Anthony Williams polgármester a kormányt emlékeztette erre a történelmi hagyományra.

A washingtoni városi vezetésnek 11,9 millió dolláros rendkívüli kiadással kell számolnia, ha a kormány kitart álláspontja mellett. A The Washington Post szerkesztőségi kommentárja szerint a főváros két, egyformán elfogadhatatlan lehetőség közül választhat: vagy saját adóbevételeiből vonja le ezt a kérdéses összeget, vagy pedig azokból a szövetségi pénzekből, amelyeket a beiktatással össze nem függő belbiztonsági célokra hagytak jóvá a számára.