A halott Zarkavit élteti bin Laden

2006.06.30. 13:44
Bár tavaly megfedték a "mudzsahedek imázsát" romboló merényletei miatt, az al-Kaida alvezére után bin Laden is példaként állította a terroristák elé Abu Muszab az-Zarkavit. Bin Laden szerint költeményeket zengenek majd a "dzsihád oroszlánjáról".

A "dzsihád oroszlánjának" nevezte legújabb, a napokban nyilvánosságra került viedóüzenetében a nemrég meggyilkolt Abu Muszab az-Zarkavit Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére, jelentette az AP. A 19 perces videóüzenet hitelességét független források még nem erősítették meg.

Az mindenesetre gyanút ébresztő, hogy a videóüözenetben bin Ladenről és Zarkaviról is csak fénykép látható. A terroristavezérről az utolsó hiteles videófelvétel 2004 októberében került nyilvánosságra, idén három hangkazettát adott ki csupán.

"Iszlám népünket meglepte, hogy lovagját, a dzihád oroszlánját, az elszántság és az akarat emberét, Abu Muszab az-Zarkavit egy szégyenletes amerikai rajtaütés során megölték" - mondta a kazettán bin Laden. A terroristavezér mártírként beszélt a lefejezős terroristáról, aki "a nagy iszlám nemzet szimbóluma, akit versekben és históriákban, titokban és nyíltan fognak dicsőíteni a mudzsahedek".

A mitikus figurának szánt Zarkaviról hasonló hangnemben nyilatkozott egy hete bin Laden alvezére, az egyiptomi Ajman az-Zavahri is.

Pedig Zarkavi, bár felesküdött bin Ladenre, többször összetűzésbe került az al-Kaida vezérkarával. 2005 tavaszán Zavahri levélben kritizálta az iraki terroristát a síita szent helyek és a civilek elleni támadások miatt, amik szerinte ártottak a "mudzsahedek imázsának". Zarkavi ennek ellenére tovább támadta a síiták szent helyeit, célja a felekezeti háború kirobbantása volt. És elnézve Irakot, ez sikerült is neki. A szamarai Arany Mecset felrobbantása óta gyakorlatilag polgárháborús helyzet van az országban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön