Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Meghiúsított merénylet Libanonban

2003.05.15. 13:48
"Egy nyugati nagyhatalom" nagykövetsége elleni merényletre készülő terrorcsoport felszámolásáról adott hírt közleményében a libanoni hadsereg. A CNN értesülései szerint a terroristák az amerikai követséget támadták volna, rakétával. A közlemény szerint a terroristák támogatásával vádolt Szíria segített a csoport felszámolásában.
Az Amerikai nagykövetség elleni merényletet hiúsították meg a libanoni hatóságok- jelentette a CNN. A libanoni hadsereg csütörtöki közleménye szerint felszámoltak egy olyan terrorista csoportot, amelyik többek között "egy nyugati nagyhatalom nagykövetsége" ellen is merényletet tervezett.

A CNN helyszíni tudósítója szerint a kilenc tagú palesztin csoport rakétatámadást tervezett a Bejrút külvárosában fekvő követségi épület ellen.

A libanoniak szerint a csoport a hadsereg és a rendőrség létesítményei ellen is tervezett merényleteket, valamint libanoni tisztviselők túszul ejtésére készült. A CNN értesülései szerint a terroristák húsz, három évvel ezelőtt bebörtönzött társuk kiszabadulását akarták elérni.

A libanoni hadsereg közleménye szerint a terroristákat a szír hadsereg Libanonban állomásozó alakulatai segítségével fogták el. Szíriát az Egyesült Államok a terroristákat támogató államok között tartja számon. Az iraki háború idején az Egyesült Államok többször is szankciókkal fenyegette az országot, amiért Husszein diktatúráját támogatta.

Szír gesztusok

Bagdad elfoglalása után nem tűnt lehetetlennek, hogy az iraki háború gyors sikerén fellelkesült védelmi minisztérium nyomására Szíria ellen is katonai akció kezdődhet, erre utaltak a terroristák bujtatására, Irak támogatására és a tömegpusztító fegyverek birtoklására utaló amerikai vádak is. Az elmúlt hetekben Powell amerikai külügyminiszter többször is tárgyalt szír vezetőkkel, a diplomáciai munka eredményeként Bush bejelentette, nem készül újabb háborúra.

A libanoni források szerint amerikai érdekeltség elleni merényletre készülő csoport felszámolásához adott segítség arra utal, Szíria kész gesztusokat tenni a viszony rendezéséért.