Eleonóra
-1 °C
2 °C

Sortűzzel oszlatták a drágulás elleni tüntetést

2004.05.27. 22:16
Tüntetők közé lőtt a katonaság Bejrútban, hárman meghalltak. A drágaság ellen lázongók zavargásokat robbantottak ki, a munkaügyi minisztérium épületét felgyútották.
Három tüntetőt lőttek agyon a katonák Bejrútban. A demonstrálók a drágulás ellen tiltakoztak. A véres karhatalmi akciót követően zavargások törtek ki, fiatalok egy csoportja felgyújtotta a munkaügyi minisztérium épületét.

Elvadult a sztrájk

A Bejrút déli, síita negyedében lévő hétemeletes minisztérium öt szintje szemtanúk szerint teljesen kiégett. A környékre katonaságot vezényeltek, a tűzoltóság megpróbálja megakadályozni a lángok tovaterjedését.

Előzőleg általános sztrájkra adott ki felhívást a libanoni szakszervezetek szövetsége az életfeltételek drágulása miatt, és mert általánosan elterjedt az a vélemény, hogy a milliomos Rafik Hariri kormánya rosszul irányítja a gazdaságot.

Terjedt az erőszak híre

A tüntetés egy szegénynegyedben kezdődött, a főváros déli peremén, de a katonai erőszak hírére átterjedt a város más részeire is. A benzin magas ára miatt különösen érintett sofőrök égő gumiabroncsokkal lezárták egy időre a bejrúti reptérhez vezető utat és a damaszkuszi főutat is. A légi járatok három órán át szüneteltek.

A hadsereg - a kórházi forrásoknak ellentmondva - csak egy halálos áldozatról és három civil sebesültről adott ki közleményt, és ezt kiegészítette azzal, hogy köveket dobáló tüntetők megsebesítettek öt katonát. A szakszervezeti szövetség később felszólította az általános sztrájk résztvevőit, hogy hagyják abba a tüntetést, és őrizzék meg a mozgalom békés jellegét, de a minisztérium felgyújtása arra utal, hogy a helyzet kikerült az ellenőrzése alól.

A halálesetek miatt a libanoni államelnök vizsgálatot rendelt el.