Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Lerabszolgázták Powellt

2002.10.10. 12:10
A gazdája kedvét kereső rabszolgának nevezte Colin Powell amerikai külügyminisztert az ugyancsak afroamerikai Harry Belafonte énekes. Powell szerint ez a megjegyzés "nem volt szerencsés."
"Van egy régi mondás. A rabszolgaság idején azok a rabszolgák, akik pontosan a gazda utasításainak megfelelően szolgáltak, a gazda házában lakhattak. Powell is szeretne bekerülni a házba. De ha bármi olyat mond, ami nem tetszik a gazdának, akkor kint találja magát a házból" - mondta Harry Belafonte énekes kedden egy San Diego-i rádióinterjúban.

"Ashcroft olyan, mint McCarthy"

Belafonte már régóta aktívan politizál, és Powellhez hasonlóan neki is Jamaikáról származó ősei vannak. Az ominózus megjegyzés egy körülbelül 20 perces műsorban hangzott el, amelyben Belafonte végig a Bush-kormányzat politikáját támadta. John Ashcroft igazságügy-miniszter ténykedését például az 1950-es évek McCarthy-féle boszorkányüldözéseihez hasonlította.

Belafonte szerint Ashcroft a terrorizmus elleni harc leple alatt arra próbálja rávenni az embereket, hogy szomszédjaik után kémkedjenek, ami sérti a szabadságjogokat, és ezzel "újabb sötét korszakba akarja vezetniőket."

Powell: a megjegyzés nem volt szerencsés

Powell a Larry King Live szerdai adásában azt mondta: Ha politikámat vagy nézeteimet támadta volna, minden rendben lenne. A célzás a rabszolgaságra azonban szerencsétlen volt és anakronisztikus, kétszer is meg kellett volna gondolnia, hogy mit mond.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!