Benedek
-4 °C
5 °C

Vallási zavargások Belfastban

2001.06.22. 10:57
Pénteken hajnalban újabb 24 rendőr sebesült meg az észak-belfasti utcai összecsapásokban. A zavargások kedden robbantak ki a helyi katolikus és protestáns közösség között, amikor egy katolikus iskola gyermekeit nem engedték az épületből elmenni a protestáns fiatalok.

Huszonnégy rendőr sebesült meg pénteken hajnalban Belfast utcáin, miután katolikus és protestáns fiatalok harmadik éjszaka változtatták csatatérré a város utcáit. A zavargások intenzitása éjfél után csökkent, hajnali négy órakor az utcákon már csend honolt. Korábban a rendőröket benzinbombával, festék patronokkal dobálták meg. A rendőrség három embert tartóztatott le, a hatóságok nyilatkozata szerint a tüntetőket gumibottal nem verték meg.

Csőbomba robbant az utcán

A zavargások már három napja tartanak. Kedden ugyanis protestáns fiatalok egy csoportja kövekkel dobálta meg egy katolikus iskola diákjait, így azok nem tudtak hazamenni. A protestáns fiatalok a június 15-i katolikus Orange felvonulás miatt dühödtek fel. A helyzetet akkor a kihívott rohamrendőrség csillapította le. A szülők másnap a gyermekeket nem engedték iskolába.

A keddi incidens miatt délután az emberek az utcára vonultak. Az Ardoyne-n utcai rendőrőshöz bombaszakértőket rendeltek ki, miután a tömeg számos különböző gyanús tárgyat dobott az őrs közelébe. Öt protestáns család kiköltözött otthonából, miután lakásuknál csőbomba robbant. Szerdán éjjel összesen 39 rendőr sebesült meg, közülük öten kórházi kezelésre szorultak.

A párbeszéd fontos

Gerry Kelly, a Sinn Fein vezetője a párbeszéd újra felvételére szólította fel a helyi politikusokat. A BBC-nek adott nyilatkozata szerint a kérdés a következő: katolikus gyermekek járhatnak-e biztonságosan katolikus iskolába? Billy Hutchinson, a Progresszív Unionista Párt tagja szerint a Sinn Fein el kell hogy ismerje: számos olyan tagja van, akik vallásuk miatt zaklatnak másokat.