Szilárda
0 °C
6 °C

Véres csütörtök Belfastban

2001.09.28. 10:42
Csütörtökön este tizenhárom rendőr sebesült meg belfasti vallási zavargásokban, egy nőt pedig lábon lőttek. Az északír főváros második napja tartó összecsapásai mögött szervezett félkatonai felbujtókat sejtenek. Mindeközben továbbra sincs megegyezés a protestáns és katolikus pártok között a tartományi kormány sorsáról.

Csütörtökön este tizenhárom rendőr sebesült meg Belfastban, mikor a rendőrkordon lezárt egy utcát a lojalista tüntetők elől. A rendőrök a Cambrai és a Crumlin utcákon 250 fős tömeget próbáltak visszatartani a katolikus Ardoyne negyedtől. A feldühödött protestánsok lagalább harminc lövést adtak le a biztonsági erőkre. A tüntetők a Molotov-koktélokkal sem fukarkodtak: a rendőrségi jelentések szerint 90-100-at dobáltak a rendőrökre. A zavargásoknak négy autó is a kárát látta.

Éjfél előtt percekkel egy, a közeli Rosebank utcában álldogáló nőt lábon lőttek, az asszonyt kórházba szállították, állapota nem súlyos. A rendőrség a tüntető tömeget gumibotokkal próbálta szétoszlatni.

A nyugtalanság második napja Belfastban

A vallási zavargások másodszor is megismétlődtek este. Szerdán harminchárom rendőr sebesült meg: ugyanazon a helyszínen hétszáz tüntető sorakozott fel a biztonsági erőkkel szemben, akkor hat házi gyártmányú bombát és 125 Molotov-koktélt dobáltak rájuk.

A helyi rendőrség vezetője, Sir Ronnie Flanagan szerint az erőszak "őrült" formát öntött, és arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy előbb vagy utóbb halálos áldozata is lehet az esténként ismétlődő összecsapásoknak. Flanagan a helyi politikusokat felkérte: párbeszéddel próbálják enyhíteni a feszültséget.

"A vallási gyűlölet és elkeseredés harminc éve nem tapasztalt intenzitású" - véli a helyi rendőrségi vezető. Sir Ronnie szerint a szerdai tüntetés mögött egy félkatonai lojalista szervezet, az UDA áll. Alban Maginess észak-belfasti politikus szerint az északír fővárosban "gyűlöletrobbanás" zajlik. A politikus szerint is a helyi vezetők párbeszéde enyhítene a "súlyos problémán".

Patthelyzet a politikában is

A harc azonban nemcsak az utcákon folyik, a tartomány szemben álló pártjai között is komoly a feszültség. A politikusok újabb hat hetet kaptak arra, hogy megegyezzenek a belfasti kormány sorsáról, miután múlt szombaton London jelképesen felfüggesztette az északír önkormányzati intézményrendszert

A párbeszédet azért szakították meg, mert nézeteltérés támadt köztük a katolikus IRA terrorszervezet ellenőrzött leszereléséről. Az álláspontok azonban nem közeledtek, a David Trimble vezette Ulsteri Unionista Párt (UUP) ugyanis az északír kormányból való kilépést helyezte kilátásba, ha a belfasti nemzetgyűlés nem szavazza meg a Sinn Fein Pártnak, az IRA politikai szárnyának kizárását a kormánykoalícióból. Trimble júliusban távozott a kormánykoalíció éléről, mert az Ír Köztársasági Hadsereg évek óta halogatja fegyverei leszerelését.