Katalin
-2 °C
3 °C

'Ideggázt' kapott a belga miniszterelnök

2003.06.05. 14:35
Ideggáz összetevőket tartalmazó borítékokat küldtek ismeretlenek a belga miniszterelnök hivatalába, valamint az amerikai, a brit és a szaúd-arábiai nagykövetségre. A borítékokban lévő kis mennyiségű anyag nem jelentett közvetlen életveszélyt.
Kórházban kezelik azt a két belga postai dolgozót, akik az ideggáz összetevőit tartalmazó borítékokat kézbesítettek a belga miniszterelnöki hivatalba és több nagykövetségre is. Az összesen tíz levélből Guy Verhofstadt miniszterelnök hivatalán kívül jutott az amerikai, a brit és a szaúd-arábiai nagykövetségeknek is. A barnás-sárga por arzén és klorid származékokból állt, jelentette be az egészségügyi-minisztérium szóvivője, Anne-Francoise Gally. Ebben a mennyiségben ez az anyag nem jelentett veszélyt, viszont bőr- és szemirritációt okozott.

Pánik volt

Az Egyesült Államokban a szeptember 11-i merényletek után volt hasonló eset, akkor lépfene-baktériumokat tartalmazó leveleket küldtek szét ismeretlenek. Akkor pár héten belül öt ember vesztette életét. Abban az évben Belgiumban is kitört az antrax pánik, de később kiderült, hogy csak ártalmatlan fehér port csomagoltak a borítékokba.

Nem létező szervezet?

A nyomozóhivatal szerint az összes belgiumi levél mögött ugyanaz a személy vagy csoport áll. Lieve Pellens szóvivő állítja, hogy a levelek között számos hasonlóság van, többet a Nemzetközi Iszlám Társaság aláírással láttak el. A rendőrség azonban nem tud ilyen szervezetről.

Al-Kaida

Belgiumban a múlt héten állítottak bíróság elé 23 embert, akiket azzal vádolnak, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaidával. Emellett fegyverbirtoklással, csalással és idegen fegyveres erő toborzásával is vádolják őket. A közelmúltban történt marokkói és szaúd-arábiai merényletek után Belgiumban és több nyugat-európai országban is megerősített a biztonsági intézkedéseket vezettek be, jelentette a CNN.