Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hoppá! Lesz kormánya Belgiumnak!

2008.03.18. 08:36
Yves Leterme flamand kereszténydemokrata pártvezér és kabinetje csütörtökön teszi le az esküt, miután a június óta tartó belpolitikai huzavona véget ért Belgiumban.

Megállapodás született kedden reggel a belga koalíciós kormány programjáról. A három vallon és két flamand párt által alkotott jelenlegi - ideiglenes - koalíció képviselői egész éjjel tartó vitát követően fogadták el annak a programnak a fő irányvonalait, amelynek alapján több mint kilenc hónappal a parlamenti választások után megalakulhat az új kormány.

Yves Leterme csütörtöktől belga kormányfő

A 47 éves Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette kabinet csütörtökön teszi le az esküt. Addig az öt párt elnökének meg kell állapodnia a tárcák elosztásáról. Leterme a tárgyalások befejezésekor csak annyit közölt, hogy megállapodás született.

Június 10. óta tartott az anarchia

Belgiumnak a tavaly június 10-én tartott választások óta nincs stabil kormánya. Addig szocialista-liberális koalíció kormányzott, Guy Verhofstadt flamand liberális politikus vezetésével. A koalíció a választásokon vereséget szenvedett, és az új helyzetben mindenki jobbközép - kereszténydemokrata-liberális - kormánykoalícióra számított.

De Yves Leterme, a vallon atyától és flamand anyától származó flamand kereszténydemokrata pártvezér hosszú hónapokon át nem volt képes elfogadtatni a kormánykoalícióra kiszemelt vallon pártokkal - így a vallon kereszténydemokratákkal sem - azokat az államreform-javaslatait, amelyek a két népközösség és a két tartomány eddiginél is nagyobb önállóságát célozzák.

Egyesek szerint Belgium már ma sem több, mint "állandó diplomáciai érintkezés Flandria és Vallónia közt". De a flamandok ezt a kapcsolatot szívesen lazítanák tovább, hiszen ők a jómódúbbak, ők a nagyobb adófizetők, a vallonok pedig értelemszerűen a támogatások nagyobb címzettjei.

Leterme próbálkozott

Leterme már kétszer feladta a próbálkozást - karácsony előtt olyannyira, hogy II. Albert király, ezt megelégelve, ismét Verhofstadtot bízta meg kormányalakítással, de csak az idei húsvétig tartó időszakra. Verhofstadt megbízatása úgy szólt, hogy legkésőbb a nagyhéten meg kell állapodni a kormányprogramban, és március 23-ig, húsvét vasárnapig bezárólag Leterme-nek meg kell tudnia alakítani kormányát. Verhofstadt azonban bejelentette, hogy a maga részéről március 20-án, csütörtökön lemond.

Időközben a kormánykoalíciós tárgyalásokba - valamint az ideiglenes kormányba - a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellé bevonták a vallon szocialistákat is, most tehát Verhofstadt vezetésével csaknem "nemzeti egységkormánya" van Belgiumnak. A belga média azt valószínűsíti, hogy Leterme tartósnak remélt kormánya is hasonló összetételű lesz.

A Leterme által szorgalmazott államreform kérdését azonban nem oldották meg: ma még csak az első lépcső tartalmában van egyetértés, és a reformok második, jelentősebb lépcsőjét nyárra tervezik kidolgozni. Kétkedőbb belga kommentátorok ennek alapján néhány hónap múlva elképzelhetőnek tartják az újabb kormányválságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!