Klaudia
-4 °C
2 °C

Szerbiában olcsó az emberélet

2003.03.13. 09:48
Szerbiában már régóta tart a rendkívüli állapot, csak éppen eddig senki sem hirdette ki - írja az egyik szerbiai újság, amely - napilaptársaitól eltérően - nem tartózkodott a kommentártól. Ugyanebben a cikkben az áll: Szerbia már hónapok óta a háborús maffia és a féktelenül őrjöngő - aktív vagy leszerelt - titkosügynökök elviselhetetlen nyomása alatt áll.
A Zoran Djindjic szerb kormányfő ellen szerdán elkövetett halálos merényletet követően a gyilkosság után bevezetett rendkívüli állapot miatt az újságok csak elvétve fűznek kommentárt a történtekhez.

Néhány személyt előállítottak

A Blic, a Glas Javnosti és a Vecernje Novosti fényképes grafikákkal rekonstruálja a merénylet körülményeit. A képeken meg van jelölve a kormány épületének tőszomszédságában, tőle mintegy 100-150 méterre található háromemeletes lakóház, illetve annak legfelső szintjén lévő ablaka, amelyből feltételezhetőn leadták a halálos lövéseket. A belvárosi épület ablaka egy parkra nyílik, ahol napközben alig vannak emberek, akik észrevehették volna a kormányfő merénylőjét. Az ablakból tisztán rá lehet látni a kormány épülete mögötti kis parkolóra, ahol történt a gyilkosság. A szóban forgó épület a Geprat tábornok nevét viselő utcában található, az épületben egy térképészeti vállalat székel, de a helyiségek egy része magánvállalkozásoknak van kiadva.

A Glas Javnosti a rendőrségre hivatkozva címoldalán tudatja, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Djindjic merénylőit nem fogták el, noha előállítottak néhány személyt, akiknek feltételezhetően köze lehetett a merénylethez. Több lap is megerősíti, hogy a gyilkosságban megsebesült Djindjic testőre, akit ugyancsak megműtöttek. Állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Legija a háttérben

A lapok többsége közzéteszi Milorad Lukovic Legija és az általa vezetett zimonyi bűnszövetkezet tucatnyi főkolomposának fényképét, akiket a merénylet elkövetésével vádol a kormány.

A szerdai újságok a rendkívüli állapotnak megfelelően tartózkodnak a kommentárokról. Csak a Politika című lap teszi közzé Ljubodrad Stojadinovic ismert politológus elemzését, amely szerint "Szerbia veszélyes és kaotikus hellyé változott az élethez és teljesen kényelmes a halálhoz". - Itt olyan emberek uralkodnak - írja -, akik megszokták, hogy felelősségre vonás nélkül rendelkezhetnek mások élete felett.

Olcsó az élet

Szerbia már hónapok óta a háborús maffia és a féktelenül őrjöngő - aktív vagy leszerelt - titkosügynökök elviselhetetlen nyomása alatt áll. Ők mindannyian megőrizték a hazafiasság gyilkos változatát, a háborús pszichózis és a nemzeti dráma sajátos tükröződését, amely nem tartható fenn állandó tragédiák nélkül. E filozófia örvén a szerb bűnözők Hágában "a nemzet tolldíszei" lettek.

"Nem lehetünk nyugodtak, mert Szerbiában megbocsáthatatlanul olcsó az élet. Sok erőbefektetéssel nevelték ki a legnagyobb gonosztevőket" - írja Stojadinovic, aki kételyeket ad hangot azzal kapcsolatosan, hogy a rendkívüli állapot bevezetése véget vet-e ennek az állapotnak. Stojadinovic szerint "Szerbiában már régóta tart a rendkívüli állapot, csak éppen eddig senki sem hirdette ki".