Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Összetűzések a fehérorosz választások előtt

2006.03.16. 13:21
Újabb ellenzéki vezetőt és több tucat aktivistát vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a hét végén esedékes elnökválasztás küszöbén. A fehérorosz biztonsági szolgálat közben államcsíny szervezésével vádolta meg az ellenzéket és a Nyugatot. Az Európai Unió küldöttei nem kaptak beutazási engedélyt a választás időpontjára.

A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették Anatolij Lebegykót, az ellenzék elnökjelöltjét, az Egyesült Polgári Párt vezetőjét, Alekszandr Milinkevicset támogatja a március 19-én esedékes elnökválasztáson. Csütörtöki beszámolók szerint Lebegykót irodája előtt tartóztatták le a hatóságok, azzal a váddal, hogy szidalmazta, majd szembeszegült a rendőrséggel. Lebegyko szerint, akit 15 napig terjedő elzárásra ítélhetnek, az intézkedés célja "az ellenzéki vezetők semlegesítése" a választás előtt.

Fehéroroszországban szerdán ünnepelték az alkotmány napját, amelyet az állami média Alekszandr Lukasenko elnök magasztalására és a fehérorosz ellenzék, valamint a Nyugat bírálatára használt fel. Lukasenko fogadkozik, hogy megakadályoz egy olyan jellegű ellenzéki hatalomátvételt, mint amilyen Grúziában, Ukrajnában és Kirgizisztánban volt. Az elnök szerint a Nyugat hasonló utcai megmozdulásokat készít elő Fehéroroszországban is.

Forradalmi hangulat

A fehérorosz biztonsági szolgálat azzal vádolta az ellenzéket csütörtökön, hogy államcsínyt készítenek elő, egyúttal közölte, hogy terrorizmusként fognak kezelni minden tiltakozást.

Lukasenko, aki 1994 óta áll az ország élén, tekintélyuralmat vezetett be, és elfojtott minden ellenzéki tevékenységet. Az intézkedésekkel egy újabb ötéves, azaz sorban a harmadik elnöki megbízatás megszerzésére tör, miután népszavazással hárította el ennek alkotmányos akadályait.

Az alkotmány napján országszerte 35 ellenzéki aktivistát állítottak elő, közülük 11-et héttől tizenöt napig terjedő elzárásra ítéltek, közölte Alesz Bjaljatszkij, a Vjaszna emberi jogi központ vezetője. Egy ellenzéki ifjúsági szervezet öt tagját akkor tartóztatták le, amikor a minszki orosz nagykövetség előtt egy transzparenst bontottak ki, amely Oroszország szégyenének nevezte "a fehérorosz diktátor" (Lukasenko) támogatását.

Választási készülődés

Alekszandr Milinkevics ellenzéki elnökjelölt korábban békés tiltakozásokra szólított fel arra az esetre, ha a kormányzat megpróbálná meghamisítani a választás eredményeit. Felszólította a rendfenntartó szerveket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a tüntetőkkel szemben. A hatóságok azonban gyülekezési tilalmat rendeltek el vasárnapra, ami erőszakos összetűzésekhez vezethet.

Az Európai Unió küldöttségének tagjai nem kaptak beutazási engedélyt a fehérorosz hatóságoktól, hogy megfigyelőként részt vegyenek az elnökválasztáson. A delegáció vezetője a BBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a kormány erővel megakadályozhatja a helyiek tiltakozó megmozdulásait. Véleményük szerint elszállt annak az esélye, hogy az új elnököt demokratikus úton választhassák meg.