Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem került be a fehérorosz parlamentbe

2008.09.29. 06:22
Az EBESZ egyelőre nem nyilatkozik, hogy megfigyelői tisztának találták-e a választást.

Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott választáson - jelentette be hétfőn hajnalban a fehérorosz központi választási bizottság elnöke a voksok túlnyomó többségének feldolgozása után. Ligyija Jermosina szerint a 110 szavazókörzet közül 100-ban már feldolgozták az adatokat, és a 110-ből 99 képviselő ismert. A fennmaradó 11 körzetben ismert ellenzékiek nem indultak.

Jermosina bejelentését néhány, helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósító hitetlenkedve fogadta. Úgy értették, hogy "egyetlen ismert" ellenzéki politikus sem került be a parlamentbe. A választási bizottság elnöke azonban kérdésre válaszolva minden kétséget eloszlatott.

"Teljesen igaz, az ellenzék képviselői közül senki se jutott be" - szögezte le Jermosina, aki szerint a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a választók "félnek, hogy elveszítik, amilyük van". Jermosina szerint az új parlamentbe zömében a régi törvényhozás képviselői kerültek be, akik a helyi hatalmi szervek és egészségügyi intézmények, illetve nagyvállalatok vezetői közül kerültek ki.

A részvételi arány 75,3 százalékos volt. A 110 parlamenti mandátumra 263 jelölt pályázott, közülük hetvenen az ellenzék soraiból kerültek ki. Sok ellenzéki jelölt már a választási kampány idején visszalépett, és több ellenzéki szervezet bojkottálta a választást. Az ellenzék fő kifogása, hogy képviselőiket gyakorlatilag kizárták a szavazatszámláló bizottságokból.

Az EBESZ megfigyelőmissziója egyelőre nem foglalt állást a fehéroroszországi választás tisztaságáról. A Nyugat a demokrácia próbakövének tartja a vasárnapi parlamenti választást. A Fehéroroszországgal szemben korábban szankciókat elrendelő Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szeptember közepén szorosabb kapcsolatokat ígértek Minszknek, ha a választások tisztességesek lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!