Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem került be a fehérorosz parlamentbe

2008.09.29. 06:22
Az EBESZ egyelőre nem nyilatkozik, hogy megfigyelői tisztának találták-e a választást.

Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem jutott be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott választáson - jelentette be hétfőn hajnalban a fehérorosz központi választási bizottság elnöke a voksok túlnyomó többségének feldolgozása után. Ligyija Jermosina szerint a 110 szavazókörzet közül 100-ban már feldolgozták az adatokat, és a 110-ből 99 képviselő ismert. A fennmaradó 11 körzetben ismert ellenzékiek nem indultak.

Jermosina bejelentését néhány, helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósító hitetlenkedve fogadta. Úgy értették, hogy "egyetlen ismert" ellenzéki politikus sem került be a parlamentbe. A választási bizottság elnöke azonban kérdésre válaszolva minden kétséget eloszlatott.

"Teljesen igaz, az ellenzék képviselői közül senki se jutott be" - szögezte le Jermosina, aki szerint a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a választók "félnek, hogy elveszítik, amilyük van". Jermosina szerint az új parlamentbe zömében a régi törvényhozás képviselői kerültek be, akik a helyi hatalmi szervek és egészségügyi intézmények, illetve nagyvállalatok vezetői közül kerültek ki.

A részvételi arány 75,3 százalékos volt. A 110 parlamenti mandátumra 263 jelölt pályázott, közülük hetvenen az ellenzék soraiból kerültek ki. Sok ellenzéki jelölt már a választási kampány idején visszalépett, és több ellenzéki szervezet bojkottálta a választást. Az ellenzék fő kifogása, hogy képviselőiket gyakorlatilag kizárták a szavazatszámláló bizottságokból.

Az EBESZ megfigyelőmissziója egyelőre nem foglalt állást a fehéroroszországi választás tisztaságáról. A Nyugat a demokrácia próbakövének tartja a vasárnapi parlamenti választást. A Fehéroroszországgal szemben korábban szankciókat elrendelő Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szeptember közepén szorosabb kapcsolatokat ígértek Minszknek, ha a választások tisztességesek lesznek.