Ágnes
-5 °C
2 °C

Az elnök tiszta választást ígér a fehérorosz népnek

2008.09.27. 22:50
Egy nappal a választások előtt fogadkozott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, hogy a parlamenti választás tisztességes lesz. Az ellenzék nem hisz neki. Már a szavazás előtti napon tüntetésre szólították híveiket. Európa pedig kivár és figyel.

Egy nappal a választás előtt, szombaton Lukasenka azt ígérte, hogy a szavazás szigorúan a nemzetközi előírások szerint fog zajlani. Üdvözölte azt, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 400 megfigyelője ellenőrzi majd a választás tisztaságát. "Mi az EBESZ-előírásokkal összhangban bonyolítjuk le a választást", mondta az államfő, aki 1994 óta vaskézzel irányítja az országot.

Az ellenzéki vezetők azonban már szombaton arra szólították híveiket, hogy tüntessenek vasárnap Minszkben az urnák zárása után. Azt kifogásolják, hogy az ellenzék képviselőit kizárták a körzeti választási bizottságokból. "A hatóságok csak egy csöppet enyhítettek az elnyomáson", állította Aljakszandr Kozulin ellenzéki vezető, akit több mint két év szabadságvesztés után augusztus közepén engedték szabadon a börtönből.

Demokrácia-e?

Lukasenka ellenlábasai azt állítják, hogy a hatalom már előre elcsalta a választást. Két ellenzéki képviselőjelölt tiltakozásképpen a választási bizottság székhelye előtt szombaton elégette a képviselőjelöltséget igazoló szelvényt. Viktor Koncevenko, a gomeli megye képviselőjelöltje szerint a választás értelmetlenné vált. Koncevenkónak tudomása van róla, hogy vasárnap a hatóságok buszokkal fogják szállítani a szavazóhelyiségekhez a katonákat, a diákokat és a termelőszövetkezetek dolgozóit.

A Nyugat a demokrácia próbakövének tartja a vasárnapi parlamenti választást. A Fehéroroszországgal szemben korábban szankciókat elrendelő Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szeptember közepén szorosabb kapcsolatokat ígértek Minszknek, ha a választások tisztességesek lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!