Klaudia
-4 °C
2 °C

Pokolgép robbant az iraki belügyminisztériumnál

2004.05.22. 10:17
Hat halálos áldozata van annak a merényletnek, amelyet a bagdadi belügyminisztérium épületénél hajtottak végre. A terrorakcióba a belügyminiszter helyettese is megsérült, akinek stabil az állapota. Az iraki ideiglenes kormányzótanács kiállt a kényes információk Iránnak történő átadásával gyanúsított Ahmed Csalabi mellett.
Stabil az állapota a bagdadi öngyilkos merényletben megsérült Abdul Dzsábir Juszuf as-Sejkli iraki belügyminiszter-helyettesnek. Az Iszlám Dava Párt politikusa mellkasi és fejsérülést szenvedett, közölte az al-Kindi kórház előtt posztoló egyik rendőrtiszt.

Megerősítette, hogy a szombati öngyilkos merényletben összesen hat ember vesztette életét, a sebesültek számát 13 főben adta meg. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió korábban húsz sérültről számolt be. Az áldozatok valamennyien biztonsági emberek vagy a belügyminisztérium munkatársai.

A parkolóban hozta működésbe

Az öngyilkos merénylő a belügyminisztérium épületétől nem messze, a miniszterhelyettes háza előtt, valószínűleg egy parkolóban hozta működésbe az autóbombát. A merénylet körzetét amerikai katonák és iraki rendőrök körülzárták, a közeli al-Kindi kórházba, ahova az áldozatokat szállították, újságírókat nem engednek be.

A héten ez volt a második végzetes autóbomba-merénylet Bagdadban. Az amerikaiak által kinevezett iraki ideiglenes kormányzótanács vezetőjét, Ezzeddin Szálimot hétfőn a bagdadi amerikai főhadiszállás előtt, az úgynevezett zöld zóna egyik ellenőrzőpontjánál érte támadás: egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbanása oltotta ki életét. Szálim a síita Iszlám Dava Párt (Iszlám Hangja) bászrai vezetője volt.

Támogatják Csalabit

Az iraki ideiglenes kormányzótanács péntek este támogatásáról biztosította Ahmed Csalabit, a testület tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy kényes információkat adott át Iránnak és akinek irodájában és lakásában a héten házkutatást tartottak. Az iraki politikus környezete képtelenségnek nevezte a vádakat, és azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy le akarja járatni Ahmed Csalabit.

"A kormányzótanács teljes támogatásáról biztosítja Ahmed Csalabit és a törvény, a politikai intézmények és a nemzeti jelképek tiszteletben tartására szólít fel" - áll a testület által közzétett közleményben. A dokumentum szerint a kormányzótanács elítéli a politikus irodájában és lakásában tartott házkutatást, amelyért a szövetséges hatóságokat teszi felelőssé.