Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ragaszkodnak a Benes-dekrétumokhoz a csehek

2002.04.24. 16:11
Kiállt a Benes-dekrétumok mellett a cseh parlament. Szerdán egyhangúlag meghozott határozatukban a képviselők "megváltoztathatatlannak" nevezték a dekrétumokat, melyek alapján már semmiféle új jogviszony nem keletkezhet. A kormányzásra esélyes Vaclav Klaus biztosítékot követel az Európai Uniótól a dekrétumokra vonatkozóan, különben a belépés ellen szavaz.
Egyhangúlag elutasította a Benes-dekrétumok elítélését a cseh parlament szerdán. A képviselők nyilatkozatot fogadtak el, melynek szövege szerint az Edvard Benes volt csehszlovák államfő II. világháború után kiadott dekrétumai "megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok"

Magyarország nem került szóba

A dokumentum - amelyet a 200 tagú testület ülésen jelenlévő 169 képviselője fenntartások nélkül támogatott - ugyanakkor megállapítja, hogy a háború után kiadott törvények és dekrétumok alapján már semmiféle új jogviszonyok nem keletkezhetnek. A nyilatkozat Magyarországgal és a magyarokkal nem foglalkozik.

A két részből álló rövid nyilatkozat tervezetét múlt pénteken véglegesítették a parlamenti pártok elnökei. Az ülésen már nem volt vita a nyilatkozatról, csak a pártelnökök szólaltak fel, s mondták el röviden pártjuk álláspontját a kérdésben. Az első, bevezető rész szerint a cseh képviselőház elutasítja a második világháború befejezésével kapcsolatos kérdések megnyitására irányuló igyekezeteket, és megállapítja, hogy a kárpótlások terjedelmét és feltételeit kizárólag a cseh alkotmányos hatóságok állapítják meg.

A nácizmus vereségének következménye

A második részben a képviselőház leszögezi, hogy az 1940 és 1945 közötti időszakban keletkezett törvények, beleértve Benes-elnök dekrétumait is, a nácizmus vereségének a következménye. Ebből kiindulva pedig megállapítja, hogy az előbbi törvények és rendeletek alapján keletkezett jogi és vagyoni viszonyok "megkérdőjelezhetetlenek, érinthetetlenek és megváltoztathatatlanok".

Nem lép be az EU-ba, ha nem kap biztosítékot

A nyilatkozat elfogadásával a Benes-dekrétumokkal kapcsolatos cseh belpolitikai vita azonban várhatóan még nem zárul le. Vaclav Klaus volt cseh kormányfő több kampánygyűlésen is megismételte: biztosítékot követel az Európai Uniótól arra nézve, hogy a háború utáni törvények is dekrétumok érinthetetlenek.

Amennyiben nem kapnak erre biztosítékot, Klaus pártja az Unió elutasítását támogatja majd az erről döntő népszavazáson. A Klaus vezette Polgári Demokratikus Párt pillanatnyilag vezet a cseh közvélemény-kutatásokban, és jó eséllyel pályázik a köztársasági elnöki pozícióra Vaclav Havel jelenlegi elnök visszavonulása után.