Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Csehország bocsánatot kérhetne a Benes-dekrétumokért

2003.06.01. 21:19
A cseh kormánynak vennie kellene a bátorságot ahhoz, hogy sajnálkozó gesztust tegyen a Benes-dekrétumokkal kapcsolatban, jelentette ki Petr Mares az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában. "A Benes dekrétumok némelyike, konkrétan a magyar és német kisebbséggel kapcsolatosak, förtelmesek volt" - mondta a cseh miniszterelnök-helyettes.
"Annyit kellene mondanunk, hogy ezeknek a részdekrétumnak semmi köze mai jogrendünkhöz - mondta Mares -, hiszen ez fontos gesztus lenne" Csehország szomszédainak. Véleménye szerint a jelenlegi kormány jobban hajlik a bocsánatkérésre, mint az eddigiek.

Eltörölni nem lehet

A dekrétumok eltörléséről azonban szó sem lehet, mivel ezek többsége "gyakorlati pronlémákat" oldott meg. "Még a zeneakadémiát is a Benes-dekrétumok nyomán alapították" - hozta fel példaként a kormányfő-helyettes.

A második világháború után Eduard Benes köztársasági elnök dekrétumai a kollektív bűnösség elve alapján rendelkeztek a szudétanémetek (mintegy hárommillió fő) kitelepítéséről, és igyekeztek kiterjeszteni a kollektív büntetést a csehszlovákiai magyarságra is. Ezt azonban a potsdami konferencia résztvevői nem hagyták jóvá, és a prágai és a budapesti kormány közötti egyezségre bízták a vita rendezését. Végül lakosságcsere keretében került sor a felvidéki magyarság mintegy tízszázalékának a kitelepítésére.