Alfréd
-3 °C
3 °C

Részlegesen visszavonhatják a Benes-dekrétumokat

2004.05.15. 09:25
Nem tartja kizártnak a Benes-dekrétumok részbeni visszavonását a cseh felsőház elnöke. A jogszabályok visszavonása azonban nem jelenti a kitelepítettek kárigényeinek elismerését.
Lehetségesnek tartja a Benes-dekrétumokként ismert cseh jogszabályok részbeni hatályon kívül helyezését a cseh felsőház elnöke. "Csehországnak azonban biztosítékot kell kapnia arra, hogy ezt nem értelmezik úgy, mint a cseh állammal szembeni igények jogosultságának hallgatólagos elismerését, főként nem tulajdon visszaadására vonatkozókét" - írta Petr Pithart a Süddeutche Zeitung című német napilap szombati számában.

Bírálta a CSU-t

"Egyszer mindenképpen kiiktatjuk ezeket a dekrétumokat a jogrendünkből" - véli Pithart, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) volt államfő-jelöltje. A kereszténydemokrata politikus ugyanakkor bírálta a német Keresztényszociális Szövetséget (CSU), amely az Európai Parlamentben Csehország európai uniós tagsága ellen szavazott, és a Bundestagban többször is sürgette Prágát a jogszabályok hatályon kívül helyezésére.

"Bajorország a második világháborús legyőzöttek oldalán már rég az Európai Unióhoz tartozik. Eközben olyanok, akik a győztesek oldalán álltak, a vasfüggöny mögé kerültek egy olyan háború eredményeként, amelyet ők sem meg nem kezdtek, sem el nem veszítettek. Melyik Európába nem akar minket beengedni a bajor CSU?" - kérdi.

A Csehszlovákia akkori elnökéről Benes-dekrétumoknak nevezett rendelkezések következtében a második világháborút követően 2,5 millió, a Szudéták és a Kárpátok vidékén élő németet, valamint a szlovákiai magyar kisebbség 600 ezer tagját fosztották meg állampolgárságától és vagyonától.