István, Vajk
17 °C
34 °C

Demszky: Elfogadhatatlanok a Benes-dekrétumok

2007.10.12. 12:04
A szlovák parlament rosszul döntött, amikor ismét szentesítette a felvidéki magyarok és németek kollektív bűnösségét, mondta egy cseh napilapnak a főpolgármester.

A Benes-dekrétumok elfogadhatatlanok, a szlovák parlament határozata pedig, amely megváltoztathatatlannak nyilvánította azokat, rossz lépés, idézi Demszky Gábort a Právo című cseh napilap pénteki száma. A dekrétumok következtében mintegy százezer magyart kényszerítettek otthona elhagyására csupán származása alapján, mondta a szabad demokrata politikus, és megemlítette: a Benes-dekrétumok édesapját is sújtották, "az elé a dilemma elé állítva őt, hogy vagy azt mondod: szlovák vagy, vagy menned kell".

A budapesti főpolgármester az újságnak azt mondta: valamit csinálni kell a szlovák-magyar viszonnyal. "Nem vagyok külpolitikai szakértő, s jobb választ fognak kapni a miniszterelnöktől" - vetette közbe. "Mindazonáltal, lehetetlen állapotban vannak a kapcsolatok a két szomszédos EU-tagország között, alig néhány héttel a schengeni térséghez való csatlakozásuk előtt." Az átlagos szlovákok és magyarok között Demszky szerint nincs válság, a válság sokkal inkább a kormányaik ügye.

A szlovák parlament a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére szeptember 20-án határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat. (A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül minden parlamenti párt támogatta.) A döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. Magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig a testület elé vitték az ügyet.

A Benes-dekrétumok értelmében a II. világháború után a kollektív bűnösség elve alapján megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól az akkori Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat, kitoloncolták, áttelepítették vagy kényszermunkára hurcolták őket.