Ödön
1 °C
11 °C

Demszky: Elfogadhatatlanok a Benes-dekrétumok

2007.10.12. 12:04
A szlovák parlament rosszul döntött, amikor ismét szentesítette a felvidéki magyarok és németek kollektív bűnösségét, mondta egy cseh napilapnak a főpolgármester.

A Benes-dekrétumok elfogadhatatlanok, a szlovák parlament határozata pedig, amely megváltoztathatatlannak nyilvánította azokat, rossz lépés, idézi Demszky Gábort a Právo című cseh napilap pénteki száma. A dekrétumok következtében mintegy százezer magyart kényszerítettek otthona elhagyására csupán származása alapján, mondta a szabad demokrata politikus, és megemlítette: a Benes-dekrétumok édesapját is sújtották, "az elé a dilemma elé állítva őt, hogy vagy azt mondod: szlovák vagy, vagy menned kell".

A budapesti főpolgármester az újságnak azt mondta: valamit csinálni kell a szlovák-magyar viszonnyal. "Nem vagyok külpolitikai szakértő, s jobb választ fognak kapni a miniszterelnöktől" - vetette közbe. "Mindazonáltal, lehetetlen állapotban vannak a kapcsolatok a két szomszédos EU-tagország között, alig néhány héttel a schengeni térséghez való csatlakozásuk előtt." Az átlagos szlovákok és magyarok között Demszky szerint nincs válság, a válság sokkal inkább a kormányaik ügye.

A szlovák parlament a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére szeptember 20-án határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat. (A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül minden parlamenti párt támogatta.) A döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. Magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig a testület elé vitték az ügyet.

A Benes-dekrétumok értelmében a II. világháború után a kollektív bűnösség elve alapján megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól az akkori Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat, kitoloncolták, áttelepítették vagy kényszermunkára hurcolták őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?