Hermina
15 °C
27 °C

Rendkívüli állapotot rendelne el Kostunica

2004.03.18. 13:33
Több sérültje is van a szerb nagyvárosokban lezajlott éjszakai tiltakozó megmozdulásoknak. A koszovói hírek hallatán összegyült tömeg Belgrádban és Nisben dzsámikat gyújtogatott, Újvidéken egy albánok lakta negyed lerohanására készült. A szerb kormány rendkívüli állapot elrendelését fontolgatja a szerbek elleni "pogromok" megfékezése érdekében. Az amerikai nagykövetség előtt csütörtökön tüntetések zajlottak, ezért az épületet ideiglenesen bezárták.
Rendkívüli állapot bevezetést kezdeményezte csütörtökön Vojislav Kostunica szerb kormányfő a koszovói helyzet miatt. Véleménye szerint ez az egyetlen módja a szerbek elleni "az etnikai tisztogatás jeleit mutató pogrom" megfékezésének - jelentette a SRNA szerb hírügynökség. A szerb kabinet különhatározat meghozatalára szólította az ENSZ Biztonsági tanácsát.

A kormány a szerb-ortodox papság vezetőivel együtt arra szólította a lakosságot, hogy délután négykor gyertyagyújtással fejezze ki tiltakozását az erőszak ellen.

Zavargások a nagyvárosokban

Szerda késő este Belgrádban több ezren tiltakoztak a koszovói erőszak ellen, a szerbia-montenegrói külügyminisztérium előtt - hajnali közlések szerint a tüntetők egy része a rendőrséggel is összetűzött, sérültek is vannak. A tömeg megrohanta a város legrégibb, XVII. században épült dzsámiját is, melyet fel is gyújtott. A rendőrökkel is összetűző tiltakozók megakadályozták az oltási munkákat. A dél-szerbiai Nisben is felgyújtottak egy dzsámit a tiltakozók. Az amerikai nagykövetség előtt csütörtökön tüntetések zajlottak, ezért az épületet ideiglenesen bezárták.

A szerbek Újvidéken is az utcára vonultak. A több száz fős, többségében fiatalokból álló tömeg egész éjszakás demonstrációja végén megkísérelt betörni a város egy, többségében albánok lakta negyedébe. A rendőrségnek azonban sikerült megakadályozni az etnikai zavargások kitörését, az összecsapásoknak azonban mind a rendőrség, mind a tüntetők oldalán vannak sérültjei - jelentette a B92.

Goran Svilanovic külügyminiszter az éjszaka folyamán Belgrádban tárgyalt az ENSZ BT és a nemzetközi balkáni összekötőcsoport országainak belgrádi nagyköveteivel. Tájékoztatta őket arról, hogy szinte minden koszovói szerb enklávét albán szélsőségesek vettek körbe. Svilanovic követelve a BT azonnali összehívását, és határozott lépések megtételét az erőszak megfékezésére. A Biztonsági Tanács csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyal a koszovói helyzetről.

Az éjszaka ülést tartott Szerbia-Montenegró Legfelsőbb Védelmi Tanácsa is. A hajnalig tartó ülésen az ENSZ Koszovóról hozott 1244. számú határozatának betartatására szólította a nemzetközi békefenntartókat. A tanács ülésén felajánlották, hogy a szerb-montenegrói hadsereg (VSCG) kész résztvenni a helyzet normalizálásában. A nemzetközi ellenőrzés alatt álló tartományban 1999, a koszovói háború vége óta nem voltak jelen a VSCG alakulatai.

A zavargások miatt a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el a szerb rendőrség a tartomány és szerbia határán. Az intézkedés célja, hogy megakadályozza "az albán terrorizmus átjutását Szerbia más tartományaiba". Koszovó közelében, különösen Medvedja, Bujanovac és Presevo városokban nagyszámú albán népesség lakik. A térségben 2000-2001-ben komoly harcok voltak a szerb belügyi alakulatok és az albán szakadárok között.