Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemondott a lehallgatási botrányba keveredett olasz miniszter

2006.03.11. 11:17
Lemondott az olasz egészségügyi miniszter, aki gyanúba keveredett egy választási lehallgatási botrányban. Francesco Storace azzal vádolja a sajtót, hogy együttműködött a baloldallal az ellene szított kampányban.

A Berlusconi-kormány egészségügy-minisztere, Francesco Storace pénteken közleményben tudatta, hogy hivatalosan benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek. Storace a jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) egyik magas rangú vezetője, és lemondási szándékáról elsőként Gianfranco Fini pártelnököt, külügyminisztert értesítette.

Az olasz sajtó szerint tavaly az egészségügyi miniszter környezetéből megpróbáltak kémkedni Alessandra Mussolini és Piero Marrazzo után, akik Lazio tartomány elnöki tisztére jelöltették magukat a 2005. áprilisi választásokon az akkori elnök, Storace ellenében. Az illegális telefonlehallgatások miatt jelenleg tizenhatan vannak vizsgálati fogságban. "Felháborít a puszta gyanúsítás, hogy én irányítottam egy politikai manővert politikai ellenfelek ellen. Bárkinél jobban átérzem annak jogosultságát, hogy a legrövidebb időn belül megtudjuk az igazságot, mert semmi nem fontosabb, mint személyes és politikai becsületem" - áll a miniszter közleményében.

Storace tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. "Ez csak sárdobálás, lincselési kísérlet, de nem hagyom magam megfélemlíteni" - mondta a La Repubblica című lap internetes kiadásának. A miniszter szerint nem az ügyészség eljárása felháborító, hanem a sajtóé, amely valóságos kampányt folytat ellene, s ezt minden bizonnyal a baloldali ellenzék szítja. Storace sejteni engedte, hogy perre készül több lap ellen.

Lemondása nagy csapást jelent Silvio Berlusconi miniszterelnök számára egy hónappal az általános választások előtt, közvélemény-kutatások szerint a jelenleg kormányzó jobboldali koalíció elveszíti hatalmát az április 9-10-i voksoláson. Berlusconi az ügy tisztázására szólított fel. "Nem lehet az államhatalom politikai célokra való felhasználását semmiségnek tekinteni" - mondta a kormányfő.

Alessandra Mussolini, a szélsőjobboldali Szociális Alternatíva nevű párt vezetője magyarázatot követelt a lehallgatásáért, és ragaszkodik ahhoz, hogy Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnök is állást foglaljon az ügyben. Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes, a Nemzeti Szövetség vezetője viszont szolidaritásáról biztosította Storacét egy olyan ügyben, amely szerinte "nem létezik".

Az ügy az olasz parlamentben is napirendre kerül, az ellenzék, elsősorban a Baloldali Demokrácia párt követelésére. Pierferdinando Casini, a képviselőház elnöke keddre hívta össze a törvényhozás alsó házának frakcióvezetőit.