József, Bánk
-7 °C
0 °C

Berlusconi katonákkal oldja meg a szemétválságot

2008.05.21. 20:30
A katonaság által őrzött új hulladéklerakókkal kívánja megoldani a nápolyi szemétválságot Silvio Berlusconi olasz kormányfő. A kormány szigorú intézkedéseket tervez a bűnözés és a bevándorlás ellen is. Nápolyiak egy plakáton Berlusconi azonnali szentté avatását javasolják.

Új szemétlerakókat nyitnak majd meg Nápoly környékén, s ezeket katonai zónának minősítik, hogy így a hadsereg megakadályozhassa működésük lehetetlenné tételét, jelentette be Silvio Berlusconi az új olasz kormány első teljes ülése után. Nápolyiak egyes csoportjai ugyanis az elmúlt hónapokban rendszeresen meggátolták új szemétlerakók létesítését, túl közelinek tartva azokat lakóhelyeikhez.

Berlusconi figyelmeztetett: a "szervezett kisebbség blokkoló akcióit" többé nem tűrik el, s az állam teljes erejével lép majd fel. A több mint egy évtizede húzódó szemételhelyezési válság egyik oka, hogy a helyi maffia, a Camorra busás ellenszolgáltatás fejében nagy mennyiségű szemetet, benne mérgező hulladékot szállít Nápolyba az ország északi részéből.

Miután a város környéki szemétlerakók megteltek, a szeméthegyek most már akadályozzák a közlekedést a járdákon és a közutakon. A lakosok a város nagy részén térdig érő szemétben gázolnak, a bűz és az ártalmas kigőzölgések miatt sokan nem mozdulnak ki lakásukból vagy gézmaszkot hordanak.

Berlusconi egyebek között azt ígérte a múlt hónapban lezajlott választások kampányában, hogy Nápoly rendezett és tiszta várossá válhat kormányzása alatt. A város központját nagyjából ki is takarították a kormányülés idejére, ám a külterületeken továbbra is szeméthegyek magasodnak.

"Kérni fogjuk Berlusconi azonnali szentté avatását, ha eltünteti a szemetet a város utcáiról, és megfékezi a bűnözőket" - áll egy hatalmas plakáton, amelyet a város központjában helyeztek el tréfás ismeretlenek.

A kormányülés másik kiemelt témája a bűnözés és a bevándorlás problémája volt. A kormánykoalícióhoz tartozó jobboldali pártok és az olasz média nagy része veszedelmes új bűnözési hullámot emleget a romániai romák tömeges olaszországi megjelenése kapcsán.

Roberto Maroni belügyminiszter részletesen ismertette a kormány által elfogadott intézkedéseket: bűncselekménynek számít majd az illegális bevándorlás, amelyet akár börtönbüntetéssel is sújthatnak, emellett könnyebbé teszik a kiutasítást, s megszigorítják a családegyesítést. Börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény lesz, ha felnőttek gyerekeket koldulásra kényszerítenek.