Benedek
-5 °C
5 °C

Elbarikádozták Berlusconit

2003.12.23. 13:28
Az olasz államfő elleni merényletkísérletet göngyölítettek fel a hatóságok. Berlusconi családját és rezidenciáját már barikádokkal védik, miközben más keresztény kegyhelyek környékén is biztonsági szabályokat vezettek be Olaszországban.
Karácsonyra időzített merényletet készítettek elő Silvio Berlusconi olasz kormányfő ellen Milánóban - olvasható a keddi Corriere della Sera-ban. Az információt szomáliai szélsőségesek lehallgatott telefonbeszélgetései alapján szerezték az olasz belbiztonsági szervek.

Szomáliai muzulmán fundamentalisták

A milánói lap értesülései szerint a szomáliaiak muzulmán fundamentalistákhoz köthetők. A titkosszolgálatok most ellenőrzik az információkat, hogy egy kidolgozott tervről, vagy egyelőre egy kezdeményezésről volt-e szó. A szomáliaiak telefonbeszélgetését a milánói lap szerint még november végén hallgatták le, amikor az olasz rendőrség akciót hajtott végre egy szélsőséges muzulmán szervezet ellen, s több észak-afrikait vett őrizetbe. A két szomáliai állítólag nem volt köztük.

Fokozott védelem

Mindenesetre a biztonsági óvintézkedéseket tovább szigorították Berlusconi és családtagjai körül, de természetesen megfelelő diszkréció mellett. Fokozottan őrzik Berlusconi rezidenciáit, különösen római lakhelyét, a Grazioli palotát, ahol hatalmas kőtömböket helyeztek el, virágokkal fedve a csúf barikádokat.

A Moszad figyelmeztet

Olaszországban egyébként december eleje óta fokozott készültségben vannak a biztonsági erők, miután az izraeli titkosszolgálat, a Moszad olaszországi keresztény kegyhelyek elleni terrorista merénylet veszélyire figyelmeztetett. Csaknem 20 ezer katona, csendőr és rendőr igyekszik megóvni közel nyolcezer kiemelten fontos létesítmény biztonságát.

Vatikán, Pisa különös figyelem

A karácsonyi ünnepek előtt különleges óvintézkedéseket vezettek be a Vatikán körül, a római templomokban, a pisai ferde toronynál és más városokban is, kezdve a parkolási tilalomtól, a csomagok átvizsgálásán át, egészen a forgalom korlátozásáig egész negyedekben.