Géza
-11 °C
-4 °C

Schröder Berlusconi bocsánatkérését várja

2003.07.03. 11:04
Gerhard Schröder nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, miután az tegnap egy náci kápóhoz hasonlított egy német politikust. Az Európai Parlament frakciónak vezetői pedig kilátásba helyezték: megszakítják kapcsolataikat a jelenleg Berlusconi által vezetett Európai Tanáccsal, ha nem kapnak hivatalos bocsánatkérést.
Fotó: EPA/Olivier Hoslet
Taps fogadta a berlini parlamentben Gerhard Schröder német kormányfő beszédét, amelyben azt követelte: Silvio Berlusconi olasz kormányfő "kérjen bocsánatot elfogadhatatlan hasonlatáért". Az EU soros elnöki tisztjét kedd óta betöltő Olaszország kormányfője szerdán ugyanis arra 'biztatta' Martin Schulz szociáldemokrata politikust a strasbourgi ülésen: vállalja el egy náci koncentrációs tábor egyik őrének szerepét egy filmben. Bár Berlusconi megjegyzése hatalmas felzúdulást váltott ki, az olasz miniszterelnök eddig nem volt hajlandó bocsánatot kérni.

Berlusconi meglepődött

Az Európai Parlament frakciónak vezetői kilátásba helyezték: megszakítják kapcsolataikat a jelenleg Berlusconi által vezetett Európai Tanáccsal, ha nem kapnak hivatalos bocsánatkérést. Berlusconi ugyan felajánlott egyfajta bocsánatkérést egy tanácsadóján keresztül, de a teljes és nyilvános bocsánatkérés gondolatát elvetette.

Válságtanácskozás
Válságtanácskozást tartottak csütörtökön az Európai Parlament (EP) vezetői a Berlusconi-botrány miatt, de nem jutottak egyetértésre abban, követeljék-e, hogy a soros EU-elnök olasz kormányfő kérjen bocsánatot Martin Schulz német EP-képviselőtől. Enrique Barón Crespo, az EP szocialista frakciójának elnöke intézményi válságról beszélt és rámutatott: itt nem személyes sértések rendezéséről van szó, hanem arról, hogy konfliktus támadt az unió két oszlopa, az elnökség és a parlament között. A zöldek és a radikális baloldaliak szintén bocsánatkérést követeltek Berlusconitól, aki szerintük ilyen kirohanásaiban árulja el igazi önmagát. Az Európai Parlament legnagyobb pártfrakciójának, a konzervatív Európai Néppártnak (EPP) az elnöke, a német Hans-Gert Pöttering és a német CDU/CSU csoport elnöke, Hartmut Nassauer ugyan szolidaritásukról biztosították Martin Schulzot és elfogadhatatlannak minősítették Berlusconi gúnyos sértegetését, a néppárti frakcióvezető egyformán bocsánatkérésre hívta fel az előző napi incidens két szereplőjét.

Tabajdi Csaba (MSZP) ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte csütörtökön Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök előző napi megjegyzéseit. "Berlusconi magatartása átlépte az európai demokrácia normáit, hiszen a náci múltra utaló megbélyegzo kijelentése rasszistának tekinthető" - mondta Tabajdi.

Gianfranco Fini, Berlusconi helyettese szerint is jobb lett volna, ha az olasz miniszterelnök azonnal elnézést kért volna. Pat Cox, az EP elnöke kijelentette: az olasz kormányfő" az elemi udvariasság szabályainak áthágását engedte meg magának". Berlusconi csak annyit fűzött hozzá, hogy "meglepődött", és "szomorú szavainak félreértelmezése miatt", jelentette a BBC.

Szerencsétlen megjegyzés

Az olasz miniszterelnök azután támadt neki Martin Schulznak strasbourgi parlament szerdai ülésén, hogy a német politikus azt mondta: szerinte nem összeegyeztethető Berlusconi politikai hivatala a médiában való érdekeltségeivel. Schulz szerint Berlusconi megengedhetetlen módon vesztette el hidegvérét a szerdai ülésen. Hozzátette: "nem szerencsés ha egy olyan múlttal (Mussolini uralma) rendelkező ország, mint Olaszország miniszterelnöke ironikus megjegyzéseket tesz a koncentrációs táborok áldozataival kapcsolatban".

Csütörtök reggel ismertté vált az is, hogy Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő magához kérette a miniszterelnököt. Médiajelentések szerint Ciampit megdöbbentette, micsoda botrányt kavart Berlusconi.

Telefonon beszélik meg
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön bejelentette: délután telefonbeszélgetést folytat Gerhard Schröder német kancellárral, azzal a diplomáciai incidenssel összefüggésben, amelyet az Európai Parlamentben előző nap tett kijelentésével váltott ki. Berlusconi a római kereskedelmi kamarában jelezte, hogy közép-európai idő szerint délután fél kettőkor telefonrandevúja lesz Schröderrel.