Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Berlusconi tovább terjeszkedhet

2003.07.04. 10:59
Az olasz szenátus csütörtökön jóváhagyta azt a médiatörvény-tervezetet, amely elhárítaná az akadályokat a miniszterelnök, Silvio Berlusconi Fininvest nevű médiaholdingjának további terjeszkedése elől. A tervezet lehetővé tenné a miniszterelnök számára a lapok közvetlen tulajdonlását.
A csütörtökön jóváhagyott törvény jelentősen enyhítené a hirdetési bevételek jelenlegi korlátozásait, amelyek a Fininvest Mediaset televíziós csoportjára és a RAI állami televízióra is vonatkoznak. A Fininvest Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök birtokában van. Mivel számos, csupán elnagyoltan körülhatárolt bevételi kategóriát fogalmaz meg, ezzel - bírálói szerint - gyakorlatilag tágabb játékteret ad egyes hirdetési jövedelmek átcsoportosítására, és így a bevételi korlátozások megkerülésére. Az új szabályozás azt is lehetővé tenné a Mediaset számára, hogy elkerülhesse a bírósági döntést a Rete 4 nevű rádióadója leválasztására. Emellett a tervezet lehetővé tenné a miniszterelnök számára a lapok közvetlen tulajdonlását.

Médiabirodalom

Berlusconit már eddig is sok honfitársa vádolta azzal, hogy az olasz televíziós piac 90 százalékát ellenőrzi, és a közvéleményt számos magazin segítségével is befolyásolja, amelyeket vagy a Fininvest vagy Berlusconi családja ellenőriz. A médiatörvény - amelyet először tavaly ősszel terjesztettek elő - mind a középbal ellenzék , mind a jobbközép kormánykoalíció egyes képviselőinek nemtetszésével találkozott. Sőt egyes elemeivel kapcsolatban az olasz államfő is elégedetlenségét fejezte ki. A teljes szenátusi vita várhatóan jövő csütörtökön kezdődik, és utána kerül a törvényjavaslat a parlament alsóházához.