Szabolcs
20 °C
35 °C

Schröder megbékélt Berlusconival

2003.08.23. 14:01
Az olasz és a német kormányfő hosszan szorongatta egymás kezét a fotóriporterek előtt szombat délelőtti találkozójukon. Előző nap az olasz kormányfő baloldali tüntetők miatt nem merte megnézni a Carment.
Németország és Olaszország politikai kapcsolatait nem érintették a nyár elején történtek - állapította meg az eredeti tervekhez képest egy nappal később, szombat délelőtt tartott veronai találkozóján Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és Gerhard Schröder német kancellár.

A két kormányfő eredetileg már pénteken találkozott volna, és - Romano Prodi európai bizottsági elnök társaságában - együtt tekintették volna meg a Carmen című operát, de Berlusconi nem sokkal az előadás előtt lemondta részvételét, arra hivatkozva, hogy az operabemutatónak tisztán kulturális eseménynek kell maradnia. Sajtóértesülések szerint Berlusconi azért nem ment el az előadásra, mert baloldali tüntetésektől tartott Veronában.

A szombat délelőtti találkozóról az Európai Unió soros elnöki tisztségét is betöltő Olaszország miniszterelnöke már előre úgy nyilatkozott, hogy az fontos és kedvező alkalom lesz a két ország és a két kormány közötti baráti kapcsolatok és együttműködés megszilárdítására, fejlesztésére. Berlusconi a megbeszélés után azt mondta, nincs értelme a kapcsolatok javulásáról beszélni, mert azok szerinte sohasem romlottak, mindig is kitűnőek voltak. Schröder azt hangoztatta, hogy voltak a közelmúltban súrlódások, de ezek nem érintették a személyes vagy politikai viszonyt.

A két ország közti kapcsolatok azután szenvedtek csorbát, hogy Berlusconi az Európai Parlamentben kápóhoz, náci táborokban kinevezett felügyelőhöz hasonlította azt a német képviselőt, aki ott őt ostorozta, majd egy olasz államtitkár arrogánsnak és hangoskodónak nevezte a németeket - Schröder ezek után idén lemondta szokásos olaszországi nyaralását.

A mostani megbeszélést azonban Schröder nagyon barátinak nevezte. A két politikus a fényképészek előtt hosszas kézfogással köszöntötte egymást. Schröder csodálatos országnak nevezte Olaszországot, és nagyon jónak a kapcsolatokat gazdasági és kulturális téren is.