Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Fricska Berlusconinak

2003.10.02. 17:31
Győzelemként ünneplik az olasz ellenzék vezetői, hogy egy kiegészítés beiktatásával sikerült elhalasztaniuk az új olasz médiatörvény elfogadását. A tervezet számos esetben segítené Berlusconi miniszterelnök médiabirodalmát. A kormányfő például egy jogerős ítélet ellenére is megtarthatná egyik tévécsatornáját.
Ha elhárítani nem is tudta, legalább is késlelteti az olasz ellenzék az új médiatörvény elfogadását. Az olasz kormány szerint a digitális műsorszórás és a médiapiac versenyképességét szolgáló törvény az ellenzék szerint kizárólag Berlusconi miniszterelnök érdekeit szolgálja.

Nem lesz veszélyben Berlusconi tévéje

A milliárdos vállalkozó Berlusconi három tévécsatorna tulajdonosa, és Fininvest nevű befektetési cégén keresztül több napilap és magazin is a birtokában van. Miniszterelnökként nagyban befolyásolja az állami televízió, a Rai műsorpolitikáját is.

Az új törvény lehetővé tenné számára, hogy megtartsa Rete 4 nevű televíziós csatornáját - egy jogerős bírósági döntés ellenére. A bíróság szerint Berlusconi vállalata megsértette a kereszttulajdonlási szabályokat.

Növelheti reklámpiaci részesedését

A törvény ebből a szempontból is engedékeny, lehetővé tenné, hogy a tévétársaságok közvetlen tulajdont szerezzenek az írott sajtóban is. Az új szabályok a jelenlegi tíz helyett húsz százalékban határoznák meg a médiakonszernek maximális részesedését a reklámpiacból.

Az ellenzék nem tudta megakadályozni ezeknek a javaslatoknak az elfogadását. Sikerült azonban egy új passzussal kiegészíteniük a tervezetet, amely így most elfogadás helyett újra a szenátus elé kerül. A procedúra pár héttel késleltetheti végleges elfogadását, írja a BBC.

Diadalittas ellenzék

Bár a kiegészítés csak a tizennégy éven aluli gyermekek reklámszereplését tiltja, a szavazás után néhány képviselője "szabadság, szabadság" kiáltásokkal ünneplésbe kezdett. "A kormánykoalíció komoly ütést kapott, mert legalább néhányuk titkos szavazás során kimutatta, mennyire szégyelli ezt a disznófültörvényt" - nyilatkozta győzedelmesen Alfonso Pecoraro Scanio, az ellenzéki Zöld Párt vezére a BBC-nek.

A centrista Százszorszép Koalíció vezetője, Francesco Rutelli egyszerűbben fogalmazott a BBC-nek: "Nagy parlamenti győzelem". Maurizio Gasparini tájékoztatási miniszter szerint azonban nincs szó "politikai problémáról". A koalíciós Nemzeti Szövetség frakcióvezetője, Ignazio La Russa azért elismerte, meglepte a döntés. "Nem erre számítottunk, de azért nincs vége a világnak" - nyilatkozta a BBC-nek.