Béla
12 °C
27 °C

Újrakezdődött Berlusconi korrupciós pere

2004.04.16. 12:31
Az alkotmánybíróság döntése után újrakezdődhet Silvio Berlusconi korrupciós pere. A kormányfő ügyvédei bizakodóak, hiszen a mágnás-politikus legközelebbi munkatársát már felmentették a vesztegetés vádja alól. Igaz, egy bírónak "barátilag" átadott készpénz miatt öt év börtönre ítélték.
Újrakezdődik Berlusconi korrupciós pere Milánóban - jelentette a BBC. A miniszterelnök perét tavaly júniusban függesztették fel, miután az olasz törvényhozás a kormányfőnek hivatali idejére mentességet biztosító törvényt fogadott el. Januárban a törvényt alkotmányellenesnek minősítette az alkotmánybíróság, így a per újrakezdődhetett.

Nem félnek

A korrupciós ügyet új bírói testület tárgyalja majd, reményeik szerint akár két hónapon belül is döntés születhet a háromévi nyomozás után összeállított vádiratról. "Az ítélet várhatóan pozitív lesz, nem félünk" - jelentette ki Berlusconi ügyvédje.

Barátilag adott pénzt

A kormányfőnek van miért reménykedni. Az ellene folytatott eljárást ugyan háromnegyed éve felfüggesztették, bűntársaival szemben lefolytatták a pert. A bíróság nemrégiben felmentette egyik legközelebbi munkatársát, Cesare Previtit a vesztegetés vádja alól. Igaz Previti bűnösnek találták, mert készpénzt nyomot egy római bíró zsebébe, "fenntartandó a baráti kapcsolatot", amit a bíróság nem tartott "vesztegetésnek", viszont öt év börtönbüntetéssel sújtott.

Bezavarhat a választásokon

Bár Berlusconi ügyvédei a felmentésben bíznak, a per mindenképpen komoly gondokat okozhat az olasz kormánykoalíciónak. Ha minden a bíróság elképzelése szerint alakul, az ítélethozatal pont az európai parlamenti választások idejére esik, kiszámíthatatlanná téve annak eredményét.

"A perrel kárt akarnak okozni a kormányfőnek, közvetlenül a választások előtt" - jelentette ki Lucio Malan, Berlusconi Forza Italiájának a szenátora. Ugyanakkor ő sem aggódik, mivel a per lehetőséget ad "az ügyek tisztázására".