Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Orbán az Európai Néppárt kongresszusán

2001.01.12. 01:57
Angela Merkel, a CDU elnöke, Wolfgang Schüssel osztrák, Mikulas Dzurinda szlovák, Edmund Stoiber bajor kormányfő, Orbán Viktor és Helmut Kohl részvételével az Európai Unió jövőjét vették górcső alá a politikusok a germán alapossággal tömegrendezvénnyé duzzasztott pártkongresszuson Berlinben.
Orbán Viktor
Vetítettek is
Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó csoport kongresszusát Angela Merkel nyitotta meg. A CDU elnöke köszöntőjében elmondta: Berlin mára az egység jelképe lett, egyben az Európai Unió újraegyesítésének szimbóluma is. És ahogyan Európa arca meg-megújul, úgy változik az Európai Unió is, hiszen az valójában egy eszme, szimbólum.

A politikus asszonyt Edmund Stoiber követte a pulpituson. A CSU elnökét, aki hasonló szózatot intézett az egybegyűltekhez, számos kormányfő követte még, akik mindannyian lándzsát törtek az EU újraegyesítése mellett. (Innen származhat Kövér terminológiája - egyértelműen nem bővítésről, hanem újraegyesítésről, a gyökerek megtalálásáról szónokoltak.)

Globalizáció, bővítés, információs társadalom, egység, béke, stabilitás, szabadság - ezek a szavak szerepeltek majd' minden beszédben, viszonylag különböző sorrendben.

Orbán Viktor angolul előadott beszédében az előtte felszólalókkal szinkronban kulcsfontosságú kérdésének nevezte az Európa Unió bővítését.

Orbán Viktor
Helmut Kohl
A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, a Nizzában hozott döntéseknek alapvetően pozitív hatásai vannak. Ezek közül kiemelte a keleti EU-bővítés időbeli keretének megerősítését és jóváhagyását.

A Fidesz először vesz részt az Európai Parlament jelenlegi legnagyobb frakcióját adó néppárt kongresszusán tavaly november kilencedike óta, amikor is felvették az EPP-be.

Ratifikálták a Fidesz EDU-tagságát

Az Európai Demokratikus Unió (EDU) berlini konferenciáján csütörtökön ratifikálta a Fidesz tagfelvételét (és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjáét).

Az EDU-ban tömörült európai pártok vezetői a tanácskozásukról kiadott Berlini Nyilatkozatban üdvözlik a Fidesz felvételét. Az EDU fontosnak tartja, hogy a majdani új EU-tagállamok polgárai részt vehessenek a következő - 2004 júniusában esedékes - európai parlamenti választásokon.

Mint Kövér László pártelnök a tanácskozás után elmondta: az EDU-ban és az Európai Néppártban a Fidesz olyan szemléletmódot képvisel, amellyel eleddig azok nem találkoztak: az EU-n kívül álló szempontjait, amellyel új szemléletmódot honosíthat meg az EDU-ban és az Európai Néppártban.

A bővítés napi feladat

Az uniós csatlakozásnak még mindig nincs meg a konkrét időpontja ugyan, ellenben az Európai Néppárt úgy határozza meg ezt az időpontot, hogy a csatlakozásra várók a 2004-es választásokon már részt vehessenek a tagjelöltek. A csatlakozás ezek szerint fel kell gyorsuljon, Surján László szerint a bővítés - vagy újraegyesítés - napi feladat már.

Mi, a magunk részéről, készen fogunk állni, ha eljön az európai újraegyesülés ideje - jelentette ki a miniszterelnök, Angela Merkellel folytatott háromnegyed órás tárgyalása után.

Orbán azt is hangsúlyozta, hogy - miután szerdán a CSU elnökével tárgyalt, csütörtökön pedig a CDU első emberével - fontos, hogy az ellenzék is a Fidesz mellé álljon.

Angela Merkel kijelentette: minden feltétel nélkül támogatni fogja Magyarország csatlakozását, ha az ország felkészül.

A felszólalásokat Helmut Kohl beszéde zárta. A pénzmosási botrányba keveredett exkancellárt felállva tapsolta az egész terem.  • Vennék
  • Hírek