Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ámokfutó késelt a közlekedés berlini katedrálisánál

2006.05.27. 08:45
Súlyos merénylet zavarta meg pénteken éjjel az új berlini főpályaudvar avatását. Huszonhat embert késelt meg egy fiatalember, indítékai nem ismertek.

Rendőrségi források szerint egy fiatal férfi a színpompás ünnepségen a tömegben mintegy huszonhat járókelőt késelt meg. A berlini rendőrség szóvivője szombaton reggel arról számolt be, hogy a sérültek közül hatnak az állapota súlyos. A többieket orvosi kezelésben részesítették, majd hazaengedték. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy a sérültek száma a huszonhatnál magasabb, mivel nem mindenki jelentkezhetett a hatóságoknál.

Az első jelentések még arról tettek említést, hogy egy személy életét vesztette, ezt azonban a szóvivő nem erősítette meg.

A 17 éves, berlini ámokfutót őrizetbe vették. Tettének indítékai egyelőre nem ismertek. A rendőrségi szóvivő szerint a merényletnek nincs "bevándorlási háttere."

A hatóságok megkezdték a vizsgálatot. A szóvivő közölte, hogy a fiatal férfi már korábban is követett el bűncselekményeket.

A tömegben hatalmas pánik tört ki. A merénylet elkövetése után mintegy 100 rendőr és 45 tűzoltó volt bevetésben.


A péntek esti megnyitó (Fotó: AFP)

Ötszintes pályaudvar

Az esti órákban több százezer érdeklődő előtt lézershow-val avatták fel a német főváros új főpályaudvarát, amely megkönnyíti majd a vonatok áthaladását a német fővároson.

Az új, "az első igazi" berlini főpályaudvar ötszintes: a legfelső szinten kelet-nyugati irányba, a legalsó szinten észak-déli irányba haladnak a szerelvények. A szintek között bevásárló központot és étkezdéket nyitnak. A berlini főpályaudvart Európa legmodernebb és legnagyobb, átmenő forgalmat lebonyolító pályaudvaraként hirdetik, ahol naponta ezer szerelvény halad majd át: távolsági és helyi vonatok, valamint a berlini városi gyorsvasút szerelvényei.

Nem kapcsolódik a tömegközlekedéshez

A péntek esti nyitó ünnepségen a pályaudvart európai összefüggésekben emlegették, "európai szívnek", amely megkönnyíti az áramlást Európa északi és déli, keleti és nyugati része között. A húszperces lézershow-t Jerry Apelt fényművész tervezte, a műsor egyik fénypontja a reflektorokkal felszerelt vonatok befutása volt keleti és nyugati irányból.

A főpályaudvar az egykori berlini fal közelében, a Spree folyó partján épült fel. A "szuperlatívuszok pályaudvaraként", a "közlekedés katedrálisaként" is emlegetett vasúti csomópont szépséghibája, hogy egyelőre nem nagyon kapcsolódik a berlini tömegközlekedéshez: nincs metróállomása, nem vezetnek hozzá villamosjáratok, a városi gyorsvasúthálózat kapcsolódása is csonka.