Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Mészárlássál vádolják az amerikaiakat

2002.06.14. 13:04
Több ezer foglyul ejtett tálib harcos lemészárlásában való részvétellel vádolják az amerikai katonákat szemtanúk beszámolói alapján. Az Európai Egyesült Baloldalban (GUE) tömörülő pártok nemzetközi vizsgálatot követelnek.
Jamie Duran brit tudósító dokumentumfilmjében az Északi Szövetség katonái, kamionvezetők, taxisofőrök számolnak be a Kunduz ostroma során fogságba esett tálibok sorsáról. A tanúk elmondták, hogy a mintegy 3000 harcost konténerekbe zsúfolva szállították Afganisztán északi részébe; útközben egy részük megfulladt az oxigénhiány következtében.

Amikor a foglyok vízért és levegőért könyörögtek, a kísérő katonák belelőttek a konténerekbe, számos tálib halálát okozva. A serbergáni börtönbe szállított foglyok egy részét, elsősorban a sebesülteket és a kimerültségtől eszméletüket veszített embereket Dosztum üzbég tábornok katonái kivégezték. A sivatagban végrehajtott vérengzésnél a tanúk szerint jelen volt az amerikai tálibellenes haderő mintegy 30-40 katonája. Utóbbiak közül néhányan részt vettek a foglyok hajának levágásában, nyakcsigolyáik eltörésében, majd a tetemek savval való leöntésében. A holttesteket tömegsírokba ásták el.

Azonnali vizsgálatot követelnek

Duran, aki jelen volt filmje berlini levetítésekor, közölte: a sivatagi tömegsír feltárását és megvizsgálását mielőbb meg kellene kezdeni az ENSZ, illetve a Nemzetközi Vöröskereszt megbízottainak. Tartani lehet ugyanis attól, hogy Dosztum emberei a nyomok eltüntetésre készülnek. Hozzátette, a filmjében megszólalt tanúk mindegyike készen áll arra, hogy vallomását amerikai vagy nemzetközi bíróság előtt is megerősítse. Az ügyet napirendre tűzte az Európai Parlament baloldali frakciója, a GUE is.

A testület francia szóvivője, Francis Wurtz szintén nemzetközi vizsgálatot sürgetett a történtek felderítése érdekében. Mint mondta, a frakció az EUP rendkívüli ülésének összehívását kéri júliusban. Egyúttal pedig az amerikai kongresszust is meg fogja keresni. "Kezdeményezésünk nem az Egyesült Államok ellen irányul. Célunk az, hogy tisztázzuk a fölmerült vádak valóságtartalmát" - idézte Wurtz szavait pénteken a Die Welt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!