Benedek
-4 °C
5 °C

Megbénult Olaszország

2005.11.25. 12:23
Verdi és Mozart Requiemjét játsszák az olasz operák, míg a szakszervezetek a közlekedést és a közintézményeket állították le.

Silvio Berlusconi, az olasz miniszterelnök politikája elleni tiltakozásul az itáliai közszféra dolgozói pénteken megbénították a dél-európai országot - írja a francia Le Monde.

Az általános sztrájk mellett több demonstrációt, tüntetést is tartanak, amelyen elutasítják azokat a költségvetési megszorításokat, amelyeket a Berlusconi-kormány tervez 2006-ra.

Olaszországban a költségvetés hiányát - az EU-irányelveknek megfelelően - a GDP 4,3 százalékáról 3,4 százalékra akarja lefaragni Berlusconi kormánya. A jobboldali olasz kabinet elsősorban a kiadások visszafogását, a privatizáció folytatását és az adóelkerülés csökkentését tűzte ki célul. (Ez utóbbi cél elérése persze nem lehet könnyű egy olyan országban, ahol a miniszterelnököt Berlusconinak hívják, aki ellen számos gazdasági ügyben indult már korábban is eljárás.)

A katolikusok is tüntetnek a jobboldal ellen

A három nagy szakszervezeti szövetség nagyobb tüntetéseket hívott össze péntekre. A munkabeszüntetést pontosan ütemezték: reggel 9-től délután egy óráig a vasutasok nem dolgoznak. Rómában a tömegközlekedés 9,30-tól állt le 13,30-ig, Velencében 10-13, Milánóban 18-22 óra között szüneteltek a városi járatok. A legnagyobb fennakadások a légi közlekedésben várhatók, minthogy a repülőterek dél és délután négy között nem fogadják a gépeket. Az olasz nemzeti légitársaság 230 járatot törölt, ezek közül 125 nemzetközi.

A legnagyobb olasz szakszervezeti szövetség, a CGIL főtitkára, Guglielmo Epifani Rómában vezeti majd a tiltakozó menetet. Kollégája, a katolikus érdekképviselet, a CISL első embere, Savinio Pezzotta Milánóban teszi ugyanezt, míg a mérsékeltebb UIL vezetője, Luigi Angeletti Palermóban demonstrál majd.

A BBC kiemeli, hogy a három nagy szakszervezeti szövetségnek 12 millió tagja van Olaszországban. A brit hírforrás kiemeli, hogy a közhivatalok is zárva voltak pénteken, és még az egészségügyi dolgozók is csak a sürgős eseteket kezelték. Bankokat és a postákat is érintette a munkabeszüntetés.

Ez a büdzsé nemcsak, hogy nem oldja meg a problémáinkat, de veszélyezteti a gyenge gazdasági fellendülést is - nyilatkozott Epifani, elítélve azt, hogy a közszolgáltatások lerontásával akarná a kormány javítani a költségvetési egyenleget. A szakszervezetek mindemellett azzal vádolják a kormányt, hogy feláldozza a Mezzogionrót, vagyis az olasz Délt, a szociálisan elmaradottabb térségeket. _Ugyancsak vádként fogalmazták meg, hogy százezer közalkalmazottat akar elbocsátani Berlusconi kabinetje, és csökkentenék a helyi intézmények támogatását is.

Requiem az operákban

A költségvetési megszorítások érintik a kulturális szférát is: színházakban, operákban ezért ezen a napon requiemeket játszanak majd tiltakozásul. Nápolyban, Torinóban és Veronában Mozart, Firenzében, Palermóban, Rómában, Triesztben és Velencében Verdi hasonló című alkotását adják majd elő, míg Bolognában Brahms Német requiemje szerepel műsoron.

Olaszországban ez az ötödik általános sztrájk a Berlusconi kormány 2001 júniusi megalakulása óta. A következő választások Itáliában jövő áprilisban lesznek.