Judit
3 °C
7 °C

Elfogadták a Berlusconit védő törvénytervezetet

2002.10.10. 21:46
Tumultuózus jelenetek közepette fogadta el az olasz képviselőház azt a vitatott igazságügyi törvényt, amely kudarcra kárhoztathatja a Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen folyó korrupciós pereket.
A kormánypárti győzelmet hozó szavazás után a baloldali ellenzék antifasiszta ellenállási dalok éneklésébe fogott, a vita végül lökdösődésbe torkollott. A folyosón rivális kormánypárti frakciók estek egymásnak: a szélsojobboldali és a centrista képviselőket a hivatalsegédnek kellett szétválasztani. Az élő parlamenti közvetítést a botrány miatt megszakították - jelentette a Reuters.

A törvény a kormányfőt és kollégáit védi

A 307-253 arányban elfogadott "lex Berlusconi" értelmében a folyamatban lévő büntetőpereket félbe lehet szakítani és más városba lehet áthelyeztetni, ha a vádlottaknak úgymond alapos okuk van arra, hogy kétségbe vonják a bírák pártatlanságát. A baloldali ellenzék szerint a jogszabály arra szolgál, hogy megvédje a médiamágnás kormányfőt és legszűkebb munkatársait a felelősségrevonástól.

Silvio Berlusconi ellen azzal a váddal folyik büntetőper, hogy vállalkozóként bírót vesztegetett meg. Peráthelyezés esetén az a veszély fenyeget szakértők szerint, hogy elévülés miatt ejteni kell a vádat.

Az elektronikus kijelzőtáblát is manipulálták

Több ellenzéki honatyát már az kihozott a sodrából a vita során, hogy egy fontos módosító indítvány megszavazásakor szabálytalanul jártak el. Az elektronikus kijelzőtábla hamisan mutatta ugyanis azt, hogy ők nem voltak jelen a szavazásnál, holott valójában ott voltak és megnyomták a gombot.

A Berlusconit védő törvényt még meg kell szavaznia a szenátusnak, de a miniszterelnöknek ott is többsége van. A dpa szerint Carlo Azeglio Ciampi államfő is bírálattal illette a törvénytervezetet.

Fél tucat per Berlusconi ellen

Silvio Berlusconi ellen összesen fél tucat bírósági per indult megvesztegetés, mérleghamisítás és titkos pénzalapok muködtetése miatt. Két alkalommal első fokon már elítélték szabadságvesztésre, de az ítéleteket késobb megváltoztatták vagy elévülés miatt törölték. A miniszterelnök baloldali politikai kampány áldozatának tünteti fel magát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?