Judit
2 °C
7 °C

Meggondolta magát Berlusconi?

2002.03.01. 10:35
Az Európai Unió bővítése árán is saját problémáinak megoldására törekszik Olaszország, legalábbis Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hivatalának keddi közleménye alapján. Ennek ellenére Berlusconi csütörtöki magyarországi látogatása során azon reményét fejezte ki, hogy Magyarország 2004-ben Orbán Viktor vezetésével belép az Európai Unióba.
Akár meg is akadályozhatja az Európai Unió bővítési folyamatát Olaszország, amennyiben az unió nem az ország problémáit kezeli elsőként - írja szerdai cikkében a Financial Times angol gazdasági napilap. A Financial Times cikke szerint Olaszország főproblémája az Alpokon keresztül vezető útvonalak korlátozottsága. Berlusconi hivatala szerint ezek a korlátozások egyenesen "vészhelyzethez" vezetnek. A problémát feltétlenül a bővítési folyamat lezárása előtt kell megoldani - áll az olasz miniszterelnöki hivatal közleményében.

Kiesnek a kelet-nyugati kereskedelemből

Mivel az Európa egyik leggazdagabb régiójának számító Észak-Olaszország és az unió többi része közötti áruszállítás hatvan százaléka az Alpokon keresztül zajlik. Ezért az olasz kormány úgy érzi, ha nem rendezi az Alpokon keresztül vezető útvonalak forgalmi korlátozásait, akkor kimaradhat a bővítés nyomán fellendülő kelet-nyugati kereskedelmi forgalomból.

A helyzet megoldása a tagországok feladata - nyilatkozta Loyola de Palacio közlekedési főbiztos szóvivője. Az igazi megoldás az utak, mint a szállítás fő eszközének kiváltása lehetne - tette hozzá a szóvivő.

Berlusconi kormányra kerülése óta szkeptikusak

Az Európai Unió 2004-re be szeretné fejezni a csatlakozási folyamatot, és ellenzi azt, ha a tagországok saját problémáik megoldásától teszik függővé a bővítést. Olaszország - mely korábban az Unió megbízható támogatója volt - Berlusconi hatalomra kerülése óta egyre inkább euroszkeptikus - írja a brit gazdasági napilap.

Csütörtökön reménykedett

Ehhez képest Silvio Berlusconi csütörtöki magyarországi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy Magyarország Orbán Viktor vezetésével 2004-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz. Az olasz miniszterelnök látogatásának bevallott célja volt, hogy a magyar választási kampány kellős közepén hitet tegyen a polgári kormányzás mellett és támogatásáról biztosítsa Orbánt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?