Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Berlusconi nyerte az olasz választásokat

2001.05.14. 10:27
A jobboldali Silvio Berlusconi vezette Szabadságok Házának (CdL) nem sikerült fölényesen nyernie a vasárnapi olasz választásokon, ám a rendkívül magas, mintegy 81,5 százalékos részvételi arány mellett megrendezett voksolás győztese a még nem végleges eredmények szerint a médiacézár vezette koalíció. Alig néhány százalékkal lemaradva tőlük második helyre a fő rivális baloldali Francesco Rutelli vezette Olajfa tömörülés futott be, amely elemzők szerint megnyerhette volna a választásokat, amennyiben koalícióra lépett volna a meglepetésre 5 százalékot szerző Kommunista Újjáalapítással, és a 3,4 százalékot szerző "Tiszta kezek" mozgalomból szerveződött tömörüléssel.
Silvio Berlusconi
Az eddigi adatok alapján Silvio Berlusconi médiamágnás jobboldali tömörülése győzött a vasárnap megrendezett olasz parlamenti választásokon. A két fő párttömörülés között végül jóval szorosabb volt a verseny, mint azt az előrejelzések, illetve az első exit poll adatok sugallták. A Berlusconi-féle Szabadságok Háza az előzetes eredmények szerint a képviselőházi voksok 45,4 százalékát szerezte meg, szemben a Francesco Rutelli vezette balközép Olajfa koalíció 43,7 százalékával. A szenátusi szavazatok megoszlása hasonlóan szoros: 43 százalékot kapott Berlusconi koalíciója, 39,1-et Rutelli követői. Az előrejelzésekhez képest meglepően magas, mintegy 5 százaléknyi szavazatot kapott a Kommunista Újjáalapítás, ám némileg lemaradt a "Tiszta Kezek"-ből indult Lista di Pietro, amely a voksoknak csupán 3,4 százalékát szerezte meg.

Botrányos szervezés

A hétfői olasz lapok "választási káoszról" írnak, a voksolás ugyanis több helyen botrányba fulladt a szervezési hibák miatt. A választásokat koordináló belügyi tárca ugyanis alulbecsülte a részvételt. Több nagyvárosban, így Rómában és a déli országrészben a szavazni akarók százezrei az urnák este tíz órára tervezett zárásáig be sem jutottak a szavazóhelyiségekbe, ezért a válságos körzetekben meghosszabították a szavazást. Volt, ahol a rendőrséget kellett kihívni az áldatlan helyzet megoldására, a szavazóhelyiségek nagy részében pótfülkéket és pótszékeket kellett elhelyezni. Sokan sorra sem kerültek, noha ötször is visszamentek, hátha sikerül leadni voksukat. Az utolsó szavazóhelyiséget csak hajnali négy óra után zárták be, miközben a tömegtájékoztatási eszközök már előrejelzéseket, kommentárokat, nyilatkozatokat közöltek.

A Forza Italianak köszönhető a győzelem

Az eddigi eredmények alapján a CdL-koalíció győzelmét elsősorban a Berlusconi vezette Forza Italiának (FI) köszönheti, amelynek a megfigyelők szerint sikerült a kilencvenes évek elején szétzilálódott kereszténydemokrata gyűjtőpárt szavazóit megszerezni. A Szabadságok Házában helyet foglaló két kereszténydemokrata párt (CCD, CDU) az FI mellett igen gyengén szerepelt. A CdL-ben helyet foglaló posztfasiszta Nemzeti Szövetség (AN) stabilizálta korábbi pozíciót, de az Európában oly sok aggodalmat keltő, idegenellenes kirohanásairól hírhedt Umberto Bossi vezette Északi Liga (LN) talán el sem éri a parlamentbe való bejutáshoz szükséges négy százalékot.

A baloldal szereplése felülmúlta a várakozásokat

Az olasz sajtóban megjelent első értékelések szerint a baloldal szereplése messze felülmúlta mind Berlusconi, mind az elemzők várakozásait. Sokan úgy látják, szerencsés volt, hogy a Róma főpolgármesteri székéből a miniszterelnöki posztra pályázó Francesco Rutelli a szövetségen belüli, centrista pártokat összefogó Margaréta színeiben indult, és amely a voksoláson mintegy 13 százalékot szerzett. Ez némileg ellensúlyozza az egykori kommunista utódpártnak, a Baloldali Demokratáknak (DS), illetve a jelenlegi kommunistáknak a szerepét a koalíción belül. Kommentárok szerint Rutelli a majdani ellenzékben Romano Prodi örökségét viszi tovább, az Olajfának azt az eredeti szellemét, amely az 1996-os választásokon győzelemre vitte a balközép erők széles szövetségét.

Elhibázott választási koalíció?

Elemzők Rutelli szemére vetik, hogy a választások előtt nem bővítette tovább koalíciós partnerei körét: ha ugyanis a Fausto Bertinotti vezette Kommunista Újjáalapítás, valamint a Tiszta Kezekből alakult, Antonio Di Pietro egykori milánói ügyész és szenátor vezette párt az Olajfa keretében indult volna, kettejük körülbelül 8,5 százaléknyi szavazata elég lett volna a baloldal győzelméhez.