Emőke
-4 °C
9 °C

Süllyed az euró Berlusconi győzelmének hírére

2001.05.14. 22:41
Egy Silvio Berlusconi vezette új olasz jobbközép kormánynak nem kell tartania az európai uniós partnerek szankcióitól. Mindezt Göran Persson svéd miniszterelnök, az EU soros elnöke jelentette ki hétfőn Brüsszelben, hozzátéve, hogy a svéd uniós elnökség semmifajta ilyen jellegű kezdeményezést nem terjeszt elő az új olasz kormánnyal szemben. Berlusconi győzelmi beszédében azt ígérte, Róma erősíteni kívánja a kapcsolatait az EU-val, illetve Washingtonnal.

Berlusconi a kapcsolatok erősítését ígéri

Silvio Berlusconi az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok erősítését ígérte választási győzelmét bejelentő beszédében. Hangoztatta, hogy Olaszország "tovább halad a világon páratlan jólétet teremtő demokratikus kormányzási rendszer és szabadpiaci gazdaság kombinációjának útján, hogy mindenki learathassa a szabadság és a gazdasági fejlődés gyümölcseit".

Bécs: tiszteletben kell tartani a polgárok akaratát

Az olaszországi választások eredményével kapcsolatos első osztrák reagálások szerint az eredményt el kell ismerni, és semmiképpen sincs helye az Ausztria elleni szankciókhoz hasonló intézkedéseknek, mivel ezek már Bécs esetében is alkalmatlannak bizonyultak. Susanne Riess-Passer osztrák alkancellár, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke szerint az olaszországi választások eredményét "el kell ismerni és tiszteletben kell tartani", mert az olasz nép demokratikus döntéséről van szó - írta az MTI.

Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter nem lát okot arra, hogy a demokratikus választás útján hatalomra jutó olasz kormányt ne ismerjék el. Hangsúlyozta azonban, hogy Ausztria számára igen fontos Dél-Tirol kérdése, ahol a német nyelvű kisebbség továbbra is minél nagyobb támogatására számít Bécs.

Párizs szerint Berlusconi győzelme 'nem jó hír' Nem jó hír" a Silvio Berlusconi vezette jobbközép koalíció olaszországi választási győzelme, amelyet azonban nem lehet eleve elítélni - jelentette ki hétfőn Brüsszelben Pierre Moscovici francia Európa-ügyi miniszter. "Egy demokratikus országban lezajlott demokratikus választásról van szó, nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük az eredményt. Bizonyos érzékenységű emberek számára ez nem jó hír. Ami a továbbiakat illeti, elővigyázatosnak és ébernek kell lenniük" - hangsúlyozta a miniszter sajtótájékoztatóján.

A francia politikus kizártnak minősítette, hogy az Európai Unió ahhoz hasonló megtorló intézkedéseket foganatosítana Olaszországgal szemben, mint azt tette Ausztriával az idegengyűlölő kijelentéseiről ismert Jörg Haider által irányított Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hatalomra jutása után.

Rómának nem kell tartania Brüsszel szankcióitól

Egy Silvio Berlusconi vezette új olasz jobbközép kormánynak nem kell tartania az európai uniós partnerek szankcióitól. Mindezt Göran Persson svéd miniszterelnök, az EU soros elnöke jelentette ki hétfőn Brüsszelben, hozzátéve, hogy a svéd uniós elnökség semmifajta ilyen jellegű kezdeményezést nem terjeszt elő az új olasz kormánnyal szemben. "Ha bármelyik EU-tagállam kormánya valamiféle eljárást kívánna Olaszországgal szemben, erről nyilatkoznia kell" - fogalmazott Persson a brüsszeli Európai Parlamentben. "A svéd uniós elnökség azonban semmifajta ilyen kezdeményezést nem tervez" - hangsúlyozta Persson, aki utalt arra is, semmilyen jelzést nem kapott arra vonatkozóan, hogy akár egyetlen uniós tagország ilyen kezdeményezéssel állna elő.

Berlin visszafogott

A dpa hírügynökség értékelése szerint meglehetősen tartózkodóan reagált Silvio Berlusconi jobbközép pártszövetségének győzelmére Gerhard Schröder német kancellár. "Németország érdekelt az Olaszországgal való hagyományosan rendkívül szoros együttműködés folytatásában" - fogalmazott a német kancellár hétfő este Berlinben. A szövetségi kormány elfogadja az olasz nép döntését és tudomásul veszi a parlamenti választások eredményét. Berlin abból indul ki, hogy az olasz kormány hagyományosan Európa-barát magatartása folytatódni fog - jelentette ki Schröder.

A hatalmon lévő német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértője, Hans Bütner ezzel szemben annak a nézetnek adott hangot, hogy a gazdasági és a politikai hatalomnak a médiavállalkozó Berlusconi kezében történő koncentrációja súlyos terhet jelent az Európai Unió számára.

Orbán Viktor kiállna Berlusconi mellett

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem sokkal a választások előtt azt nyilatkozta, hogy "szolidárisnak kell lenni Berlusconival és az olasz polgári pártokkal, amikor példátlan európai nyomás alatt állnak", hasonlóan ahhoz, mint "amikor Ausztriát igazságtalan és méltánytalan támadások érték". Egyelőre azonban nem tűnik úgy, hogy erre szükség volna.

Aggódnak a pénzpiacok az euró miatt

A Reuters jelentése szerint a piac kedvezőtlenül reagált Berlusconi győzelmére: a legkorábban nyitó távol-keleti pénzpiacokon süllyedni kezdett az euró; elemzők aggodalmukat fejezték ki, hogy a közös pénz egyik legelszántabb támogatójának számító olasz balközép kormány távozásával az euró hosszabb távon is meggyengülhet.

Amerikai és európai újságok az elmúlt hetekben élesen kritizálták Berlusconit korrupciós ügyei és az ellene folyó eljárások miatt. A brit The Economist egyenesen kijelentette, hogy "Berlusconi egyetlen országban sem lehetne vezető, hát még az egyik leggazdagabb demokráciában". A sajtómágnás válaszul beperelte a mértékadó jobboldali hetilapot.