Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kevesebb beszédet, több munkát ígér Berlusconi

2001.05.15. 11:26
Olaszország 59. második világháború utáni kormányát készül rekord idő alatt megalakítani a győztes Silvio Berlusconi. Győzelme utáni első beszédében a Szabadságok Háza koalíció vezetője azt ígérte, azokért is dolgozni fog, akik nem rá szavaztak. A távozó belügyminiszter bocsánatot kért a szavazás körül kialakult káosz miatt.
Rövid beszédben üdvözölte pártjának győzelmét Silvio Berlusconi, a Szabadságok Háza koalíció vezetője. Hétfő esti tévébeszédében Berlusconi "új olasz éra" kezdetéről szólt. A nyilatkozatban a pártvezér ismertette, hogy "olyan kormányt választottak, amely működik, amely az államot hatékony, a polgárok szolgálatában álló gépezetként működteti". "A mai naptól kevesebbet beszélünk, és többet dolgozunk" azokért is - jegyezte meg Berlusconi -, akik nem őt választották. A médiamágnás ismertette: minél hamarabb kormányt szeretne alakítani, mely öt évig vezeti majd az országot.

Kényelmes többséget szerzett Berlusconi

Berlusconi gyors kormányalakítási szándékai nemesek, a politikai elemzők a megalakulandó kormány stabilitását firtatják. A BBC szerint a gyengülő bevándorlóellenes Északi Liga egy stabilabb olasz vezetés jele. Az Umberto Bossi vezette, Haideréknál is nagyobb többséget szerzett tömörülés miatt Berlusconi első kormánya 1994-ben hét hónap alatt összeomlott.

A végleges eredmények csupán kedden este válnak ismertté, de az előzetes számítások szerint a 324 tagos szenátusban Berlusconi koalíciója 177 helyet szerzett meg. A képviselőházba a BBC számításai szerint be sem jutott az Északi Liga, miután csupán 3,9 százalékot szerzett meg, míg a bejutás alsó határa 4 százalék. A részadatok a képviselőházban is Berlusconi pártjának vezetését ígérik: a 630 fős kamarából 282 hely már biztosan az övé, az ellenzék eddig 184 helyet mondhat magáénak. A biztos többségért 316 helyre lenne szükség.

A lemondó belügyminiszter bocsánatot kér

Olaszország távozó belügyminisztere, Enzo Bianco bocsánatot kért a vasárnapi szavazási káoszért. A szavazóhelyeken hosszú sorok alakultak ki, az emberek órák hosszat vártak. Számos helyen hajnali 4 óráig is szavazhattak, miközben a média már korábban ismertette a részeredményeket. A káosz a nagy számú szavazó miatt alakult ki, ugyanis a szavazásra jogosultaknak több mint 80 százaléka adta le voksát. A helyzetet csupán súlyosbította, hogy a minisztérium egyharmaddal csökkentette a szavazóhelyiségek számát pénztakarékosság miatt.

A médiavisszhang

A londoni The Times cikkében ír arról, hogy Berlusconi kényelmes többséggel a háta mögött alakít kormányt. A lap megjegyzi, hogy a vasárnapi győzelem figyelemre méltó visszatérés az 1994-ben hatalmát elvesztő Berlusconi számára. Az Independent szerint a győztes Berlusconi számára a stabilitás a fontos. A The New York Times azt írja: Berlusconi a második felvonásra készül. A Washington Post pedig megjegyzi: az ellentmondásos megítélésű milliárdosnak, Berlusconinak, nehéz lesz adót csökkenteni, és megreformálni a bürokráciát a gazdasági gondokkal küszködő országban.