Gusztáv
-4 °C
1 °C

Berlusconi és a Corleone család

2001.05.20. 18:00
Az egy hete megválasztott új olasz kormányfő, Silvio Berlusconi kapcsolatban állt a hírhedt Corleone családdal, és szoros szálak fűzték a Cosa Nostrához is - állítja a spanyol El País vasárnapi száma. A lap leleplező riportját palermói ügyészek birtokában lévő tanúbizonyságok, nevezetesen volt maffiózók vallomásai alapján készítette el.
A lap szerint ez utóbbiak egyike, Francesco di Carlo egy palermói vizsgálóbíró előtt elmondta, hogy a hetvenes évek közepén más maffiózók - Marcello dell'Utri, Tanino Cina, Nino Grado, Mimmo Teresi és Stefano Bontate - társaságában meglátogatták Milánóban Berlusconit, aki már akkor Cina és dell'Utri jó barátja volt. (Ez utóbbi egyébként később Berlusconi pártja, a Forza Italia európai parlamenti képviselője lett.) Bontate felszólította Berlusconit, hogy eszközöljön befektetéseket Szicíliában, mire ő azt felelte, hogy attól tart, a maffia - magas váltságdíj fejében - el fogja őt rabolni. Bontate - aki akkor a Cosa Nostra vezető triumvirátusának a tagja volt - erre kijelentette, hogy Berlusconinak ettől nem kell tartania, és a maffia tiszteletben fogja tartani a személyét. A találkozó végeztével Berlusconi biztosította Bontatét, hogy "mindenben a rendelkezésére áll", és a maffiavezér hasonlóképpen válaszolt.

Bűnbánó maffiózók - Védekező kormányfő

Silvio Berlusconi
Az El País megírja, hogy Berlusconi és a maffia kapcsolatát több, megbánást tanúsított maffiózó egybehangzóan megerősítette, és ez kétségessé teszi Berlusconi védekezését, hogy pusztán koholmányról van szó. Mindenesetre e vallomások szerint a maffiacsaládok belső háborúja után Berlusconi a győztes, és egyeduralomra jutott Corleone család tagjaival, konkrétan Toto Riínával volt szoros barátságban (akit a Giovanni Falcone bíró elleni merénylet és más gyilkosságok miatt 1993-ban életfogytiglanra ítéltek). Gaspare Mutolo "bűnbánó" maffiózó nemrég bevallotta, Berlusconi miatt tagadta előző vallomásaiban, hogy kapcsolatban lett volna dell'Utrival. "Ha dell'Utriról vallottam volna, Berlusconiról is vallanom kellett volna, pedig ő még veszélyesebb lett volna rám nézve" - fogalmazott.

Berlusconi megöletett egy bírót?

Berlusconi szoros kapcsolatban volt egy Vittorio Mangano nevű maffiózóval is, és ezt egy 1997-ben tett vallomásában be is ismerte, bár hangsúlyozta, hogy kapcsolatuk egy lótenyésztő farm létrehozásának tervére szorítkozott, amelyet azonban később elvetettek. A Cosa Nostra másik tagja, Salvatore Cancemi pedig - aki 1994-ben feladta magát, és beismerte, hogy részt vett Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bíró meggyilkolásában - azt vallotta, hogy a Borsellino elleni merényletet Berlusconi és dell'Utri rendelte el. Mangano Berlusconi alkalmazottjaként dolgozott egy olyan, Milánóhoz közeli farmon, ahol veszélyben lévő maffiózókat bújtattak.

A világsajtó nem örül Berlusconi választási győzelmének

Amerikai és európai újságok az elmúlt hetekben élesen kritizálták Berlusconit korrupciós ügyei és az ellene folyó eljárások miatt. A brit The Economist például kijelentette, hogy "Berlusconi egyetlen országban sem lehetne vezető, hát még az egyik leggazdagabb demokráciában". A sajtómágnás válaszul beperelte a mértékadó jobboldali hetilapot. A szélsőjobboldali eszméket is gyakorta hangoztató szövetségesek támogatását élvező politikus nyilatkozataiban módszeres lejáratásnak minősítette a nyugat-európai sajtóban megjelenő, piszkos pénzügyeit és feltételezett maffiakapcsolatait feszegető írásokat.