Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Berlusconi nem kér bocsánatot iszlámellenes kijelentéséért

2001.10.02. 16:54
Silvio Berlusconi olasz kormányfő kedden tagadta, hogy a nyugati kultúrát az iszlámnál magasabb rendűnek mondta volna, és azzal magyarázta az elmúlt napokban nagy vihart kavart megjegyzéseket, hogy baloldali politikai ellenfelei elferdítették szavait.
Berlusconi az As-Sark al-Avszat című, arab nyelvű napilapban kedden közölt interjúban azt hangoztatta, hogy "nem mondott semmit az iszlám kultúra ellen". "Ez a baloldali olasz sajtóban dolgozó egyes emberek műve, akik szeretnének befektetíteni és romba dönteni az arabokkal és a muzulmánokkal fennálló, régi keletű kapcsolataimat" - magyarázta Berlusconi a londoni székhelyű lapban.

Silvio Berlusconi
A politikus - mint a keddi interjúban állította - valójában a globalizáció ellenzőit bírálta, mert nem tisztelik az olyan nyugati értékeket, mint a demokrácia és a tolerancia. Hangsúlyozta: nem kíván bocsánatot kérni. A kormányfő egyébként kedden fogadja az arab és iszlám országok római nagyköveteit.

Berlusconi szeptember végén tette a vitatott kijelentést, amely szerint a nyugati civilizáció és a globalizált világ fölényben van más kultúrákkal, így az iszlámmal szemben is. A fölény a Nyugat értékrendszeréből adódik, amely általános jóléthez vezetett, biztosítja az emberi jogok, a vallás tiszteletben tartását. Ez a tisztelet a muzulmán országokban nem létezik - fejtegette, és úgy vélte: nem lenne szabad csak azért kétségbe vonni a nyugati értékrendet, mert a globalizáció ellenzői ellene vannak. Szavai az iszlám világ felháborodását váltották ki, és kellemetlenül érintette a nyugati szövetségeseket is, akik az egyesült államokbeli terrortámadások nyomán világméretű terrorellenes koalíciót próbálnak létrehozni.