Bernadett
0 °C
4 °C

Berlusconi: Ellenállunk!

2006.04.14. 20:49
Silvio Berlusconi olasz kormányfő pénteken közölte: továbbra sem ismeri el választási vereségét, egyúttal "közös gondolkodást", megegyezést javasolt Prodinak abban a nyílt levélben, amely a Corriere della Sera című napilapban jelenik meg. Ellenfele, Romano Prodi ezzel szemben arról beszélt, hogy "véget ért egy különös színjáték".

A belügyminisztérium szerint hibát követtek el a kérdéses szavazólapok számának becslésekor. Így nem 43 ezer, hanem csak 2131 képviselőházi és 3135 szenátusi szavazat utólagos ellenőrzésére kerül sor. A hibát a bejelentés alapján az okozta, hogy egyes körzetekben az érvénytelen szavazatokat is hozzácsapták az újraszámolásra kijelölt szavazólapokhoz.

A két választási szövetségre leadott szavazatok különbsége mindössze 25 ezer, így Berlusconinak még volt halvány reménye arra, hogy a javára billenjen a mérleg. A kormányfő azonban a saját belügyminisztériuma által bejelentett hiba után sem hajlandó elismerni ellenfele győzelmét.

Berlusconi ellenállna

"Folytatni fogjuk. Ellenállunk" - jelentette ki péntek este Berlusconi római rezidenciája előtt. A kormányfő "közös gondolkodást" javasolt Romano Prodinak a Corriere della Sera című napilapban szombaton megjelenő nyílt levelében, amelynek szövegéből az ANSA hírügynökség idézett.

"A népakarat kinyilvánítása alapján nincsenek se győztesek, se vesztesek" - írja Berlusconi, aki támogatottságát 50 százalékosra becsüli a levélben. "Ennél a pontnál a felelősségérzet elgondolkodást diktál" - szögezte le a kormányfő.

Lejár az elnök mandátuma

Silvio Berlusconi a baloldali Unió vezetőjét, az Európai Bizottság volt elnökét "új megoldásokról való közös gondolkodásra" szólítja fel, és "részleges, időben korlátozott megegyezést" szorgalmaz a levélben az ország sürgető problémáinak megoldására intézményi, gazdasági és nemzetközi téren.

Carlo Azeglio Ciampi elnök mandátuma május 18-án lejár, és utódját addigra a parlamentnek kell megválasztania.

"Abban az esetben, ha egy szélsőséges irányvonal érvényesülne, egyértelmű, hogy a Forza Italia és a szövetségesei egységesen és szigorúan fognak harcolni azoknak az értékeknek és érdekeknek a védelmében, amelyekre a választók 50 százaléka bennünket feljogosított" - tette hozzá a kormányfő.