Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Zenével felejtenek a beszlaniak

2004.11.16. 16:56
A Kaukázus egészét káoszba dönteni akaró "megrendelők" utasításait követte Samil Baszajev és Aszlan Maszhadov a beszlani túszejtés kivitelezésekor, állítja az orosz parlamenti vizsgálóbizottság vezetője. A vizsgálóbizottság konkrétumokat a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el. Beszlanban mindeközben zenével próbálják enyhíteni a gyermekeket ért traumát.
Nem Samil Baszajev vagy Aszlan Maszhadov voltak a beszlani terrorakció megrendelői, jelentette ki a négyszáznál is több halálos áldozatot követelő túszdrámát vizsgáló orosz parlamenti bizottság vezetője. Alekszandr Trosin szerint a túszejtő akciót "nagyon magas szinten szervezett terrortámadás-sorozat részeként tervezték meg" azok, akiket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nevezett meg. Mint mondta, a kaukázusi térséget káoszba taszítani akaró "igazi" megrendelők felderítése még folyamatban van.

Az eddigi adatok Trosin szerint ugyanakkor arra utalnak, hogy a támadást Baszajev és Maszhadov szervezte meg. Baszajev a támadás után nyilatkozatban vállalta magára az akciót, az utolsó törvényesen megválasztott csecsen elnök, Aszlan Maszhadov ugyanakkor, mint minden korábbi terrorakciót, a beszlanit is elítélte.

Dalra fakadt

Az észak-oszétiai városban mindeközben a két és fél hónappal ezelőtti túszdráma traumáját próbálják feldolgozni. A BBC az ostromot is átélt helyszíni tudósítója szerint ehhez a zeneterápiát használják fel a helyi pszichológusok.

A helyi közösségi házban a négyéves David és hatéves bátyja Georgij zongoráznak. A két kisfiú apját a túszejtők szemük láttára végezték ki. Georgij az ostrom előtti pillanatokban, apja kivégzése után váratlanul énekelni kezdett. A gyerekdalok dúdolgatása teljesen kikapcsolta tudatát, az ostrom eseményeire nem is emlékszik.

Törődni kezdtek gyermekeikkel

A zeneterápiás kezelés ezt az élményt próbálja kihasználni a nehezen gyógyuló sebek gyógyítására. A két kisfiú az elmúlt két hónapban csak apjuk haláláról tud beszélni, írja a BBC.

A tévétársaság tudósítója legközelebb a térség egyik legelismertebbnek számító zeneiskolájában találkozik mosolygós arcokkal. Itt is zeneterápiás kezelés folyik. "A támadás óta új nézőpontból közelítünk a gyermekek neveléséhez", nyilatkozta a BBC-nek Zsana Cuceva, az iskola vezető tanárja. A zene ugyanis segíthet a gyerekeknek az átélt sokk kifejezésére, értelmezésére.

De nem csak a zene változott. "Nem bántunk jól a gyermekeinkkel a tragédia előtt. A férfiak gyakorta voltak durvák fiaikkal. Most viszont istenítik őket", nyilatkozta egy járókelő a BBC tudósítójának. Ő is egyike azoknak, akik értelmet keresnek az értelmetlen pusztításban.