Bush: Eljutottunk a végső döntésig

2003.03.18. 02:30
Főműsoridőben sugárzott televíziós beszédében az elnök 48 órás ultimátumot adott Huszeinnek és családjának Irak elhagyására. Bush szerint a "sorozatos diplomáciai kudarcok" után Irak továbbra is rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Az amerikai határozatot elutasító BT-tagok is együtt éreznek az Egyesült Államokkal, de "nem annyira elkötelezettek" - véli Bush
Eljutottunk a végső döntésig - jelentette ki George Bush, az Egyesült Államok elnöke közép-európai idő szerint kedd hajnali televíziós beszédében. Az iraki rezsim korábban úgy nyilatkozott, hogy teljesen lefegyverzi magát; azóta tizenkét év telt el diplomáciai erőfeszítésekkel, született egy tucatnál több BT-határozat, több száz ENSZ-fegyverzetellenőr vizsgálódott az országban, mégsincs eredmény.

Mielőtt túl késő lenne

"A sorozatos diplomáciai kudarcot után az iraki vezetők még ma is birtokában vannak a legveszélyesebb fegyvereknek, amelyeket nem haboznak felhasználni" - mondta Bush. Az elnök szerint Bagdad terroristákat védelmez, egyértelmű, hogy rendelkezik vegyi és biológiai fegyverekkel, egyszer majd atombombával, ha az Egyesült Államok nem állítaná meg. "Mi a biztonság felé vezető utat választjuk, mielőtt túl késő lenne" - fogalmazott az elnök.

Bush beszélt arról, hogy egy koalíció van kialakulóban, amely elhatározta, hogy lefegyverzi Irakot a saját biztonsága érdekében. A BT néhány tagjának vétó-fenyegetéséről elmondta, hogy a veszélyt illetően ők is úgy éreznek, mint az USA és szövetségesei, de "nem annyira elkötelezettek".

Amerika büntet

"Véget kell vetnünk a kegyetlenkedéseknek. Szaddám Huszeinnek és gyermekeinek 48 órán belül el kell hagyniuk Irakot" - adott ultimátumot az amerikai elnök, aki egyben felszólította az összes külföldi fegyverzetellenőrt, újságírót, hogy hagyják el az országot. Bush ígéretet tett arra, hogy Irakban az a célja, hogy jóléti államot építsen és szabadságot hozzon a sokat szenvedett népnek. Felszólította egyúttal az iraki hadsereget és titkosszolgálatot, hogy ne harcoljanak a haldokló rezsimért, ne rombolják le az olajkutakat, ne használjanak tömegpusztító fegyvert. "A háborús bűnösöket megbüntetjük, nem védekezhetnek azzal, hogy parancsot teljesítettek" - fenyegetett Bush.

Konfrontáció esetén Amerika büntet, Bush ugyanakkor elismerte, hogy a háború soha nem lehet biztos kimenetelű, a terrorista cselekedetek elkerülhetetlenek. "Ezért nem tudunk együtt élni az iraki rezsimmel" - mondta az elnök, aki hozzátette: felkészültek az USA területének megvédésére. "Békés emberek vagyunk, de nem törékenyek." Az elnök alig negyed órás beszédét így zárta: "Isten áldja Amerikát."  • Hírek
  • Bankszámla