Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Életfogytiglan az életben maradt beszlani túszejtőnek

2006.05.26. 11:25
Az észak-oszétiai legfelsőbb bíróság pénteken kimondta az egyetlen életben maradt beszlani túszejtő, Nurpasi Kulajev vétkességét és kiszabta életfogytig tartó büntetését.

Az ügyész halálbüntetés kiszabását kérte. A bíró kijelentette az ítélet kihirdetésekor, hogy a vádlott, Nurpasi Kulajev valójában halálbüntetést érdemelt volna, de mivel Oroszország (az Európa Tanácshoz való csatlakozása jegyében) moratóriumot hirdetett a főbüntetés alkalmazására, a bíróság a második legsúlyosabb büntetést, az életfogytiglani börtönt szabta ki.

Fegyveres terroristák - túlnyomórészt csecsenek - több száz iskolás gyermeket és számos felnőttet ejtettek túszul 2004. szeptember elsején az észak-oszétiai Beszlan 1-es számú iskolájának tanévévnyitó ünnepségén. Szeptember 3-án lövöldözés tört ki a túszejtők és az orosz biztonsági erők alakulatai között. 331 ember - köztük 186 gyermek - vesztette életét a tűzharcban, több százan megsérültek, és 34 millió rubeles (1,3 millió dolláros) anyagi kár keletkezett. Samil Bászájev csecsen hadúr jelentkezett a túszejtés megszervezőjeként.

Kulajev elismerte az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia legfelsőbb bíróságán zajló büntetőperében, hogy részt vett a túszejtő akcióban, de tagadta, hogy bárkit is megölt volna. Azt mondta, hogy senki ellen sem alkalmazott erőszakot a túszejtő akció során, és nem tanúsított ellenállást a rendfenntartó szervekkel szemben, amikor azok megindították túszmentő rohamukat. A bíróság azonban - a tanúvallomások alapján - a vád előterjesztését fogadta el, és bűnösnek mondta ki a vádlottat mind emberölésben, mind pedig terrortevékenységben.

Az elítélt ügyvédje közölte, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen, mert az eljárás folyamán a vádhatóság nem támasztotta alá bizonyítékokkal Kulajev részvételét az inkriminált cselekményekben.

A túszejtő akcióban meghalt gyermekek szülei közül többen jelen voltak az ítélethirdetésen. Amikor elvezették a tárgyalóteremből a 25 éves elítéltet, többen megpróbálták rávetni magukat, de az őröknek sikerült feltartóztatniuk a felháborodott beszlaniakat.