Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rendőr is volt a beszláni túszejtők között

2004.11.04. 15:35
Többen voltak a beszláni túszejtők, mint ammennyit a rendőrség eddig hitt, tizenhárom terrorista kereket oldhatott. Az egyik halott terroristáról pedig kiderült, hogy a 27 éves Basir Plijev, az ingusföldi rendőrség belső biztonsági részlegének operatív megbízottja, aki így gyakorlatilag mindenhova bejuthatott.
Az észak-oszétiai ügyészség információi szerint a beszláni túszdráma egyik terroristájáról kiderült, hogy nem más, mint a 27 éves Basir Plijev, az ingusföldi rendőrség belső biztonsági részlegének operatív megbízottja, akit kollégái augusztusban láttak utoljára miután leszaladt cigarettáért.

Zöld út mindenhova

A terror képei
2004.09.05
Plijev, akit ujjlenyomata alapján azonosítottak, valóságos kincs volt a gerillák számára, írta több moszkvai lap. Igazolványa zöld utat jelentett bárhová, Niváját a rendőrök ismerték, megállítani se nagyon merték, még kevésbé átkutatni. Szanyiszlav Keszajev, az észak-oszét parlamenti vizsgálóbizottság tagja azt mondta a Gazettának, hogy szemtanúk szerint a túszejtők nem 32-en voltak, mint ahogy az orosz ügyészség hivatalosan közölte, hanem többen, és a túszszabadítás körüli zűrzavarban némelyikük könnyen kereket oldhatott. A lap szerint 12 holttestet még mindig nem azonosítottak.

A Komszomolszkaja Pravda szerint egy önmagát az iskolai tűzharcban részt vevő különleges egység tagjaként bemutató férfi azt mondta, hogy ő maga 49 halott és három elfogott terroristát látott a túszdráma véres vége után, míg 13 támadónak - köztük egy öngyilkos merénylő nőnek - sikerült elmenekülnie.

Több nő volt a terroristák között

A hatóságok csak egy terrorista, Nur-Pasa Kulajev elfogásáról számoltak be, de a bulvárlap informátora szerint elfogták a beszlani terrorakciót megszervező Samil Bászájev szélsőséges csecsen milíciavezér közeli hadsegédének tartott Vlagyimir Hodovot, valamint egy öngyilkos merénylőnőt is. Az állítólagos különleges katona szerint négy nő volt a terrorkommandóban.

Szeptember első hetében csecsen fegyveresek egy csoportja túszul ejtette Oroszország déli részén lévő Beszlan város iskolájában az évnyitó ünnepségre érkező gyerekeket és felnőtteket. Néhány nap múlva kommandós akciót indítottak kiszabadításukra. a tornateremben, ahol a túszokat tartották, a terroristák felrobbantottak egy bombát, és a menekülő túszokra lövöldöztek. A "túszmenekítés" 394 halálos áldozatot követelt.